Budva – Promocija knjige “Ksenija Cicvarić život i pjesme” autora Milorada Mića Miranovića


Promocija knjige „Ksenija Cicvarić život i pjesme, autora Milorada Mića Miranovića biće upriličena u utorak, 7. septembra 2021. godine u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. O knjizi će govoriti prof. dr Senad Gačević i autor Milorad Mićo Miranovića.

Ksenija je jedna od tri najznačajnije ličnosti, najutentičnijih interpretatora podgoričkog sevdaha, neko ko je podgoričke pjesme uzdigao mnogo više, do neslućenih visina. Pjesme su značajne, predstavljaju očuvanje tradicije u širem smislu, kao da ulazite u svojevrsan etno muzej, gdje se može vidjeti i naslutiti autentičnost muzičke kulture Crne Gore.

Pjesma je jedini umjetnički fenomen, koja nas može spojiti sa prostorom čiji je jezik i izraz melodija što dokazuju i pjesme koje je izvodila Ksenija Cicvarić a koje su od posebnog kvaliteta i značaja. Knjiga “Ksenija Cicvaric život i pjesme”, objavljena je prije godinu dana u izdanju Fonda za razvoj Kuča. Knjiga ima 4 dijela i to: Sjecanja na Kseniju njene rodbine prijatelja i saradnika, drugi dio knjige su komentari o jednom broju Ksenijininih pjesama, treci dio su notni zapisi svih Ksenijinih pjesama i četvrti dio – nesvakidasnji foto album vezan za Kseniju i njen zivot.

Milorad Mićo Miranovića je kao dugogodišnji novinar Televizije Crne Gore, autor i urednik pojedinih serijala i velikog broja emisija u oblasti dokumentarno-muzičkih programa, ali i u oblasti kulture u širem smislu. Autor je i voditelj serijala “Kad prošetam Crnom Gorom” koji je više od osam godina emitovan na programima Televizije Crne Gore. Dobitnik je nagrade društva novinara Crne Gore za očuvanje muzičkog i kulturnog nasljeđa Crne Gore za 2015. godinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − nine =