Budva – Susret sa književnicom Ljudmilom Ulickom

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u četvrtak, 26. septembra 2019. godine, u amfiteatru na Akademiji znanja sa početkom u 19 časova biće upriličeno veče sa jednim od vodećih savremenih svjetskih pisaca, ruskom književnicim Ljudmilom Ulickom. U programu učestuju književnica Elena Zelinska, prevodilac Predrag Krkeljić i moderatorka Stanka Stanojević.

Ljudmila Ulicka (1943, Ural), velika ruska književnica, jedan je od vodećih savremenih svjetskih pisaca. Diplomirala je biologiju na Moskovskom državnom univerzitetu 1968.godine.
Jedno vrijeme je radila kao naučnik u Institutu za genetiku u Moskvi, ali je ostala bez posla jer je na svojoj pisaćoj mašini prekucavala zabranjeni roman. Ha početku književne karijere pisala je drame i scenarije za pozorište, radio i televiziju. Svjetsku slavu stekla je pričama i romanima koji su prevedeni na više od dvadeset jezika.
Najvažnije knjige Ulicke su romani: “Sonječka”, “Medeja i njena deca”, “Slučaj Kukocki”, “Iskreno vaš Šurik”, „Danijel Štajn, prevodilac“, „Zeleni šator“, „Jakovljeve lestve“, kao i knjige priča: “Siromašni rođaci”, “Ljaljina kuća”, “Devojčice”, “Providne priče” i “Ljudi našeg cara”. Romani i knjige priča Ulicke prevedeni su na sve veće svjetske jezike.
Ulicka je dobila čitav niz ruskih i međunarodnih književnih priznanja, među kojima se nalaze: “Medicis“, “Moskva-PEN“, Ruski “Buker“, “Nagrada za rusku knjigu godine”, kineska “Nacionalna nagrada za književnost”, ruska nagrada “Velika knjiga“, “Grincan Kavur“, “Velika nagrada Budimpešte”, “Simon Bovoar“, “Austrijska državna nagrada za književnost”.
Živi u Moskvi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − thirteen =