Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Grupna izložba OFF THE ROAD

 

 

U poneđeljak, 2. jula 2018.godine, sa početkom u 20 časova, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena grupna izložba pod nazivom OFF THE ROAD.

Umjetnici Nemanja Golijanin, Mirza Dedać, Lidija Delić, Nikola Kekerović, Mila Panić, Tijana Radenković, Saša Tatić, Tadija Janičić i Ivan Šuković će se predstaviti instalacijama, fotografijama i crtežom.

U tekstu napisanom povodom ove izložbe istoričar umjetnosti Miloš Zec je, između ostalog, zapisao: „Putujuća izložba “Off the Road” istražuje potencijal kulturnih kodova savremenog nomadskog stanja u kojem živimo kroz niz insularnih umetničkih postupaka. Kroz svoje različite pristupe i različite glasove, koje odlikuje ili umerena osetljivost prema kontekstu delovanja ili njen nedostatak, ovoj grupi od devet umetnika i umetnica mlađe generacije u fokusu se nalazi globalizovana tranzicija XXI veka. Kako reprezentovati i razumeti iskustvo miliona ljudi koji se kreću po celoj planeti? Migracija i rasejanje operišu na nivou masovnog, a znamo da svaka jedinka koja će se preseliti sa jednog mesta na drugo poseduje jedinstveno iskustvo.

Kulturni kodovi u vidu umetničkih radova mogu da budu sredstvo za izražavanje ovih složenosti i mogu da stvore platformu za alternativne narative koji osporavaju postojeće strukture moći. Pojam doma je ključan za izložbu “Off the Road”, naročito u manifestacijama gde se fizički aspekt kuće preseca sa metafizičkom potragom za domom – drugim rečima, ova izložba istražuje našu potragu za pripadnošću, potragu koja premošćava geografsku poziciju “doma” i njegovu filozofsku teoretizaciju“.

Izložba u galeriji „Perjanički dom“ se može pogledati do 31. avgusta.