Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba “Fragmenti svjetlosti”Izložba “Fragmenti svjetlosti” Radunović Miloša i Husag Igora biće otvorena u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji “Klub”,  5. septembra sa početkom u 20 sati.

Husag Igor (rođen 1993. godine u Subotici) završio je osnovne studije Fakulteta vizuelnih umjetnosti u Podgorici, na Mediteran Univerzitetu.

Tokom svojih osnovih studija proveo je jednu godinu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pohađajući nastavnički smjer. Od 2017. godine zivi i radi u Aziji, gdje takodje pohađa Master studije dizajna (Shanghai Jiao Tong Univerzitet). Fotografijom je počeo da se bavi 2008. godine, a od 2014. godine njegovi su radovi izlagani na samostalnim i grupnim izložbama na Balkanu i u Aziji. Umjetnik se izražava digitalnom i tradicionalnom grafikom, analognom i digitalnom fotografijom, animacijom i crtezom. Privučen je interakcijom nauke i umjetnosti kroz eksperimentalnu praksu. Inovativni studijski program koje pohađa uslovljavaju i transformišu njegova istraživanja na polju umjetnosti. Proces od ideje do završenog djela ovog umjetnika se uvijek razlikuje od prethodnog. U proteklih nekoliko godina povremeno uživa stvarajući u vidu kolaboracije uz muzičare, performere i likovnjake.

Miloš Radunović je rođen 1993. godine u Zrenjaninu. Završio je osnovne, kao i specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2018. godine, studijski program slikarstvo. Učesnik je kolektivnih studentskih izložbi Fakulteta likovnih umjetnosti 2016. godine, 2017. godine i 2018. godine. Živi i radi u Podgorici.

Maja Dedić, kustoskinja izložbe je o istoj, između ostalog, zapisala:

“Budući da su se pronašli u savremenim medijima, na prvoj zajedničkoj samostalnoj izložbi simboličnog naziva „Fragmenti svjetlosti“, ovi autori – koje veže i generacijska srodnost – oslonjeni na iskustva sopstvenih ritmova naglašavaju u svojim radovima svjetlost kao objedinjujući element. Kroz igru i eksperiment (djelimično ili u potpunosti utemeljeni na njima), Miloš i Igor s različitih pozicija razrađuju ovu problematiku, istražujući istovremeno granice njihovih prostornih i vizuelnih doživljaja – od formi svijetla i sjenke kao pojave neodvojive od slike i crteža do snažnih snopova svjetlosnih čestica lasera, (odnosno ekstenzija u fotografiji i videu).

Radovima iz serije „Fragment, fluid“ koju čine dvije instalacije crteža i digital printa, autor Miloš Radunović specifičnim likovnim sredstvima oslikava svoj vibrantni i dinamični unutrašnji svijet koji pršti od emocija. Sa druge strane, kroz svoj rad „Laser Boy“, Igor Husag istražuje pitanja identiteta i egzistencije pojedinca izgubljenog u modernom društvu.“

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Maja Dedić.

Izložba se može pogledati do 23. septembra.