Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba „Prožimanja“ Irene Vuković


U utorak 09.06.2020. godine sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Perjanički dom, biće otvorena izložba „Prožimanja“ autorke Irene Vuković.

Irena Vuković rođena je u Titogradu. Osnovne studije završila je 2002. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju (Odsjek za grafički dizajn), a magistarsku tezu na temu „Grafičko oblikovanje edicije ili likovna autonomija knjige“ odbranila je na istom fakultetu 2020. godine. Dobitnica je Godišnje nagrade FLU 2002. godine i nagrade „Dobar dizajn“ na Novosadskom salonu knjige 2008. Učestvovala je na brojnim izložbama u zemlji. Autorka je izložbe povodom 15 godina dnevnika „Vijesti“ u paviljonu ULUCG-a 2012. godine. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2005. godine. Radi kao likovni pedagog u Srednjoj likovnoj školi „Petar Lubarda“ na Cetinju.

O radu Irene Vuković, istoričarka i teoretičarka umjetnosti Maša Vlaović je zapisala sljedeće:

“Umjetnički izraz Irene Vuković nameće se kao neuobičajen intelektualni izazov koji predstvalja spoj grafičkog dizajna i slikarstva. Umjetnica je potpuno izmirila dva vida vizuelnog izraza štampajući svoje crteže nastale digitalnom tehnikom na slikarskim platnima. Ubjedljivim i specifičnim načinom rada doprinosi besprijekornoj preciznosti izraza – kako u crtežu, tako i na štampanim platnima.”

Izložbu će otvoriti istoričarka i teoretičarka umjetnosti Maša Vlaović.

Izložba se može pogledati do 30. juna 2020. godine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 12 =