Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba „Ritam prirode“

 

 

U utorak, 30. oktobra 2018. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba pod nazivom „Ritam prirode“ čiji su autori umjetnici Đorđe Stanojević (Beograd) i Milena Mijović Durutović (Podgorica).

Izložba je nastala u okviru projekta Nature & Art, međunarodne platforme koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umjetničkim procesima.

Đorđe Stanojević (1974) je vizuelni umjetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je imao 32 samostalne i mnoge grupne izložbe u zemlji i inostranstvu. Profesor je na Fakultetu savremenih umetnosti i na Akademiji za umetnost i konzervaciju u Beogradu. Osnivač je i umjetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art. Bavi se teorijom umjetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umjetnosti. Njegova djela su zastupljena u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.

Milena Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja.

Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG od 1994. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 1996. godine. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i radi u Podgorici.

„Nature & Art projekat se bavi odnosom priroda–umetnost–čovek. U ovom odnosu, umetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čoveka i prirode. Proces nastanka umetničkog dela poistovećuje se sa prirodnim procesom, stvarajući jedan potpuno novi kulturni model… 

Izložba „Ritam prirode” analizira logiku nastanka potrebe za ovakvom umetničkom praksom i predstavlja metodologiju umetničkog istraživanja koja je posledica poimanja vremena u kome živimo. U istraživanjima postupno dolazimo do termina „slikati prirodom” koji se nameće kao definicija ove umetničke metodologije…“ zapisao je, između ostalog, Đorđe Stanojević u tekstu za katalog izložbe.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti autori.

Izložba u galeriji „Centar“ se može pogledati do 24. novembra.