Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba skulptura, crteža i kolaža Velibora Pavićevića

 

 

U četvrtak, 11. maja sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba skulptura, crteža i kolaža Velibora Pavićevića pod nazivom „Buđenje“.

Velibor Pavićević je rođen 1977. godine u Titogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, vajarski smjer 2001. godine a magistrirao je na istom fakultetu 2005. godine. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje stvaralaštvo. Učesnik je Internacionalnog simpozijuma skulpture „Umjetnička kolonija“ u Danilovgradu 2005. godine i Internacionalnog simpozijuma skulpture „Cross Border Sculpture Symposium, Albania-Montenegro“, Skadar, 2011. godine. Autor je više skulptura izvedenih u javnom prostoru.

U tekstu kataloga izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: „Djela skulptora mlađe generacije Velibora Pavićevića su auratična bez obzira da li je riječ o skulpturama, crtežima, kolažima koje objedinjuje zajednički narativ Buđenje (kako se i zove jedna njegova skulptura). Taj pojam treba shvatiti u fizičkom – buđenje materije i metafizičkom kontekstu.

Umjetnik temelji svoja iskustva u radu s materijalom na jednoj od najvažnijih premisa moderne skulpture–svijesti o govoru materijala, prilagođava materijal ideji i obrnuto jer je ta linija interaktivna i poliznačna. Eksperimentiše u kamenu, drvetu i gvožđu ponegdje spajajući gvožđe i kamen …“

Izložbu u galeriji „Perjanički dom“ će otvoriti Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORU I IZLOŽBI
KLIKNITE NA KATALOG

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + 13 =