Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba umjetnika Matka Kazelea i Petra VujoševićaU četvrtak, 11. jula 2019. godine, u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Centar biće otvorena izložba umjetnika Matka Kazelea i Petra Vujoševića pod nazivom “Adriatik”.

Matko Kezele, rođen je u Rijeci 1981. godine. Diplomirao je 2003. godine u Spilimbergu na “Scuola mosaicisti del Friuli” gdje pod okriljem stručnih profesora predavača razvija interese i vještine na području mozaika.

Od 2007. godine bavi se restauracijom mozaika, a među značajnije projekte ubraja obnovu mozaika umjetnika Ede Murtića, kipara Ivana Rendića te brojnih restauracija antičkih mozaika na području hrvatskog primorja. Za udruženje A.na.nas. iz Rijeke vodio je radionice mozaika za učenike osnovnih škola te je s istim udruženjem organizator i osnivač Biennalea mozaika Rijeka, međunarodni projekt koji okuplja umjetnike iz raznih umjetničkih područja. Od 2014. godine vodi artlab Kiwi Creative space, prostor za kreativno izražavanje koje dijeli s nekolicinom umjetnika različitih umjetničkih praksi. Član je međunarodnog udruženja MOSAIZM koje ubraja deset Evropskih mozaičara sa sjedištem u Toursu u Francuskoj. Članovi udruženja promovišu savremenu tehniku mozaika i bave se restauracijom mozaika 19. i 20. vijeka.

Više je puta izlagao samostalno ili na grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. Član je HDLU Rijeka. Živi i radi u Rijeci.

Petar Vujošević rođen je u Nikšiću 1959. Živi i radi kao samostalni likovni umjetnik u Baru i Beogradu. Autor je i osnivač Beogradskog festivala mozaika održanog 2016. i 2018. godine.  Osnovao i vodio Festival umjetnosti Virski u Baru i Virpazaru 2015. i 2016. godine. Već 13 godina u Beogradu organizuje izložbu Mozaik malog formata. Realizovao 4 projekta kao likovni program ljetnjeg festivala Barski ljetopis: Kamen je znamen, Legenda o gvožđu, Da, voda i  Jedan drugi svijet).Osnovao sa troje mozaičara  2001. godine grupu Ametist, sa kojom je do 2014. organizovao 37 izložbi kroz 7 velikih projekata.

Osnovao Ljetnju školu mozaika  koju vodi u Baru već šest godina za redom. U Beogradu je organizovao školu mozaika Kamen i lom. Magistrirao je 1992. slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i diplomirao žurnalistiku 1985. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Izlagao na 15 samostalnih i preko 150 kolektivnih izložbi. Vodio je veći broj radionica mozaika i održao više predavanja o mozaiku.

Povremeno objavljuje članke i kritike u dnevnim novinama  i časopisima.

Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti, je o radu umjetnika Kazlea i Vujoševića između ostalog zapisala:

„Mozaik kao samostalno umjetničko djelo datira još iz drevnih vremena sumerske umjetnosti. Danas, kada se na umjetnost može primijeniti Bourriaudov termin relaciona estetika, mozaik opstaje u savremenoj umjetničkoj praksi kao i druge slikarske tehnike.

Zajednička izložba hrvatskog umjetnika Matka Kezelea i crnogorskog autora Petra Vujoševića zamišljena je kao neka vrsta dijaloga, s mogućnošću poređenja dva duktusa unutar ovog načina umjetničkog izraza. “

Izložbu će otvoriti Biljana Keković, rukovoditeljka galerije Centar.

Izložba se može pogledati do 30.09.