Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba umjetnika Nikole Radonjića

U četvrtak, 2. jula 2020. godine, u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Perjanički dom, biće otvorena izložba umjetnika Nikole Radonjića.

Nikola Radonjić je završio osnovne i specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje – Studijski program Vajarstvo.

Studijski je boravio na razmjerni na specijalističkim studijama na École Supérieure d’Art de Lorraine – Metz, Francuska. Svoje postdiplomsko usavršavanje realizuje u Italiji na Accademia di Belle Arti di Macerata kao istraživač u okviru Erasmus razmjene. Realizovao je više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

U tekstu kataloga, Nikola Radonjić je o svom radu, između ostalog, zapisao:

“U projektu Oumuamua bavim se pitanjima i odnosima unutar imaginarnih tema koje su svoje mjesto našle u umjetnosti i popularnoj kulturi, ali i minulim, realnim dešavanjima koja su neodoljivo asocirala na njih.

Kao centralni primjer izdvojio sam slučaj Oumuamua, prvog zabilježenog međuzvjezdanog asteroida koji je ušao u Sunčev sistem i našao se u neposrednoj blizini naše planete (…)Sami događaj nevjerovatno je podsjećao na knjigu čuvenog naučnika i pisca naučne fantastike ser Artura Klarka, koji u uvodu svoje knjige Otkriveni Rama identično opisuje događaj sa neobičnim asteroidom. U početku su astronomi htjeli da asteroid nazovu Rama, ali aluzija je bila previše očigledna pa su pozvali tim havajskih lingvista koji su asteroidu dodijelili prikladno ime – Oumuamua, što na havajskom znači „glasnik koji izdaleka stiže prvi“.

Izložba se može pogledati do 31. jula.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 5 =