Centar za kulturu Tivat – Najava programa za srijedu, 30.novembar 2016.godine

 

Centar za kulturu Tivat

 

U Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, biće predstavljena knjiga „Bokeljski piloti – Tivatski bastion vazduhoplovstva“ autora Vukosava Vula Balevića, čiji je izdavač Matica Boke.

 

bokeljski-pilotiNa 280 strana, prvi put na jednom mjestu, publikacija donosi zaboravljene portrete bokeljskih vazduhoplovaca, jedinstvene priče o hidroplanskoj bazi u Kumboru, istorijatu tivatskog aerodroma, tivatskog Aero kluba „Boka“ i legendarnim padobranskim kupovima u Tivtu.

Nova knjiga u izdanju Matice Boke čije je izdavanje finansijski podržao Porto Montenegro, čitalačkoj publici biće predstavljena u srijedu 30.novembra 2016. godine, sa početkom u 20 časova u velikoj sali Centra za kulturu Tivat. O knjizi će govoriti urednik izdanja, predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović, recenzent knjige dr Bogdan Sekulić, tivatski avijatičar i fotograf Anton Gula Marković i autor. U saradnji sa Foto kino klubom „Mladost“ na promociji će biti prikazan i desetominutni dokumentarni film o drugom Jadranskom padobranskom Kupu 1959. godine u Tivtu.

„Knjiga „Bokeljski piloti – Tivatski bastion vazduhoplovstva“ dio je neobjavljene publikacije Vukosava Balevića „Otmice i udesi jugoslovenskih aviona u 20.vijeku“ na kojoj autor decenijama radi. Neispričane i zaboravljene priče o herojima neba, bokeljskim hidro pilotima, od tivatskog zeta Vladete Petrovića, krtoljskog „ranjenog orla“, Jovana Kikanovića, pilotskih asova – barona Gotfrida fon Benfilda i Dimitrija Konjovića, nezaboravnih vazduhoplovaca Antona Đuranovića i Šima Mima Krstovića do minijatura o našim savremenicima, mladim pilotima „Montenegroerlajnza“ nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Knjiga donosi do sada neobjavljene podatke o nastajanju i šest decenija razvoja tivatskog aerodroma, kao i tivatskim padobrancima, jedriličarima i modelarima. Riječ je o knjizi koja nadrasta bokeljski značaj i prikazuje Tivat i Boku u sasvim novom svijetlu“, rekao je urednik izdanja, Željko Komnenović.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 11 =