Centar za kulturu Tivat – Plesna predstava MAGBET

 

 

JU Centar za kulturu Tivat i Bitef teatar Beograd

Plesna predstava, po motivima drame Vilijama Šekspira

MAGBET

 

 

Premijera: Festival Purgatorije 2017.

Subota, 22.jul u 21:30 h – scena Atrijum Buća Tivat

1.repriza: nedjelja, 23.jul u 21:30 h – Scena Atrijum Buća Tivat

 

Koreografija: Miloš Isailović
Kompozitor: Draško Adžić
Dramaturgija: Jelena Kajgo
Scenografkinja: Jasmina Holbus
Kostimografkinja: Slavna Martinovic
Reditelj na predstavi: Luka Mihovilović
Dizajn svetla: Jasmina Holbus, Luka Mihovilović
Izvršna produkcija: Jovana Janjić i Vojislav Kaluđerović
Foto i dizajn: Slavica Dolašević 

Igrači: Miloš Isailović, Ana Ignjatović-Zagorac, Dejan Kolarov, Nataša Gvozdenović, Ivana Savić-Jacić, Tamara Pjević i Branko Mitrović 

 

 

MAGBET 

Plesna predstava Magbet ima za cilj da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra, kroz koreografske inscenacije velikih djela svjetske književnosti. Do sada Bitef dance company je realizovanao Šekspirov Otelo, Danteova Božanstvena komedija, Molijerov Don Žuan, Aristofanove Ptice… 

Koreografija predstave Magbet povjerena je mladom koreografu Milošu Isailoviću, koji je u Bitef dens kompaniji ostvario veliki broj izuzetnih igračkih uloga, a za svoju prvu koreografsku postavku Dunjaluk u produkciji Bitef teatra, dobio je nagradu Dimitrije Parlić

I u ovoj plesnoj postavci, baziranoj na klasičnom dramskom konceptu, Magbet će biti samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja savremenog svijeta, u kontekstu atmosfere koja vlada u ovom čuvenom Šekspirovom djelu – to je mračni svijet zavjere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja, strasti…  

Savremeno koreografsko tumačenje Magbeta nudi pregršt scenskih mogućnosti. Lik Ledi Magbet uvijek je izazivao posebnu pažnju, a svakako vrlo je atraktivna i pojava tri vještice, koje će, kao i svi ostali likovi, biti vizuelno uklopljene u vanvremenski okvir, pružajući publici osjećaj modernosto, savremenosti i nadasve univerzalnosti Šekspirovih ideja. 

Jelena Kajgo, umjetnička direktorka Bitef dens kompanije 

 

 

RIJEČ AUTORA:

Magbeta doživljavam kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi. Ljudi sa velikim ambicijama. Cijela priča je prožeta ženskim principom, odlučnošću, ali i manipulacijom. Sve je dozvoljeno u borbi za prijesto, ili danas u borbi za vlast i visoku poziciju. I na kraju se plaća previsoka cijena, kraljevstvo je dobijeno u krvi, ludilu i kajanju. Šekspir nas kroz priču o Magbetu upozorava da ko želi vlast pod svaku cijenu nikad nema dobre namjere, i spreman je na sve. I upozorava da pazimo na svoje želje u žudnje, jer nam se mogu ostvariti. A na vrhu ostajemo sami, tu duvaju jaki vetrovi, i na toj čistini vidi se sva naša prljavština.  

Miloš Isailović, koreograf

 

 

 MILOŠ ISAILOVIĆ – koreograf

Rođen 1988. godine u Loznici. Tokom školovanja u Baletskoj školi Lujo Davičo, kao jedan od najdarovitijih učenika, dobija stipendiju na Baletskoj akademiji u Cirihu. Poslije povratka iz Ciriha, diplomira u školi Lujo Davičo.

Od 2009. godine igrao je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a istovremeno je i član Bitef dens kompanije u Bitef teatru. U Narodnom pozorištu je igrao je u baletima Uspavana lepotica, Labudovo jezero, Žizela, Don Kihot…, zatim u predstavama Interval, Ko to tamo peva, Viva la Vida, Dama sa kamelijama, Lisabonska priča… U Bitef dens kompaniji igrao je u produkcijama Voljen, Otelo, Božanstvena komedija,  Alfa Bojsi, Kada bismo svi malo utihnuli, Yesterday, seti se da zaboraviš, Želeće mašine, Don Žuan, Ptice

Nagrade:

Treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Berlinu 2005. godine
Prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Ćezeni 2005. godine.
Državni šampion u modernom plesu Srpske Plesne Asocijacije
Dobitnik nagrade za najboljeg koreografa na Dens festivalu u Novom Sadu 2012. godine
Dobitnik nagrade za najboljeg mladog izvođača u Srbiji za 2012. godinu
Dobitnik nagrade Dimitrije Parlić za predstavu Dunjaluk, 2016. godine.
Od 2012. godine radi kao plesni pedagog u studiju Ris i sa polaznicima kreira komad Porodični portret izveden na sceni Bitef teatra.
Od 2014. godine uspešno void seminare i radionice u Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Češkoj, Poljskoj, Americi, sa “York Circuit Debris” company iz Njujorka.
2015. godine kreira svoju prvu profesionalnu predstavu Dunjaluk u produkiji Bitef teatra i izvođenju Bitef dens kompanije.
Iste godine radi u Narodnom pozorištu u Mariboru, (SNG) i postaje asistent Edvarda Kluga, sa kojim kao solista realizuje balet Per Gint.
2016.godine realizuje predstavu Stranac, u koprodukciji Nacionalne fondacije za igru i Hartefakt fonda. Iste godine postavlja Per Ginta u Nacionalnoj Operi u Rigi i osvaja nagradu Dimitrije Parlić za predstavu Dunjaluk, koju dodeljuje Udruženje Baletskih Umetnika Srbije.
2016.
godine kao asistent Edvarda Kluga postavlja balet Per Gint u Novosibirsku. 


Centar za kulturu Tivat

Direktor: Neven Staničić
Izvršna produkcija: Vojislav Kaluđerović
Šef tehnike: Aleksandar Filipović
Majstor tona: Tomislav Elkaz
Majstor svijetla: Radomir Stamenković
Garderoberka: Slađana Ilić
Šminkerka: Nada Mijović
Dekorateri: Zdravko Vasiljević, Kristijan Rot, Mirko Kažić, Anton Cankar 

Bitef teatar

Direktor: Miloš Latinović
Izvršna produkcija: Jovana Janjić
PR i protokol: Slavica Hinić
Šef tehnike: Ljubomir Radivojević
Majstori tona: Miroljub Vladić, Jugoslav Hadžić
Majstori svetla: Dragan Đurković, Igor Milenković
Inspicijentkinja: Maja Jovanović
Garedroberka: Marta Narančić
Dekorateri: Goran Gavrančić, Aleksandar Marinković, Vladan Milošević

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 5 =