Centar za kulturu Tivat – Pozorišna predstava “HASANAGINICA”

 

 

U subotu 28.07.2018. godine u 21:30 sati na maloj sceni Atrijuma Buća u Tivtu, u okviru 13. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće izvedena pozorišna predstava “HASANAGINICA” Centra za kulturu Tivat. Repriza 29. i 30.07.2018. takodje na maloj sceni Atrijuma Buća u 21:30 h.

Tekst: Ljubomir Simović

Režija: Jagoš Marković
Igraju: Kristina Stevović, Branimir Popović, Anita Mančić, Radmila Živković, Nebojša Kundačina, Aleksandar Srećković, Miša Obradović, Momčilo Otašević, Emir Ćatović i Miloš Pejović. 

Ono čega se vrlo dobro sjećamo iz srednje škole je slovenska antiteza na samom početku ove tragične balade u kojoj nam narator ukazuje na bijelu boju šatora Hasan-age, tj. na nevinost njegove vjerne ljube, koja zbog patrijarhalnog vaspitanja, ljubomornog muža i pravila Kurana ne smije da izađe iz kuće i posjeti svog gospodara što «boluje od ljutijeh rana». Od početka pa do samog kraja ove tragedije mi smo svjesni kakva se nepravda dešava ženi i majci Hasanaginici, koja biva moralno, mentalno i fizički uništena zbog civilizacije u kojoj živi i gde muški princip kroji sudbinu žena i uzima pravo i ulogu Boga da odlučuje o tuđim životima.

“Hasanaginica je DNK sveg našeg bola, naše tuge i naših ljubavi. Ovo je prava antička tragedija stavljena na naše prostore i u naš mentalitet, a ovo što smo mi pokušali napraviti je omaž tom velikom dramskom djelu i njegovoj neprolaznoj ljepoti“ – Jagoš Marković.