Centar za kulturu Tivat – Predstava “Razgovori o ljubavi”


U poneđeljak 16. decembra 2019. godine, sa početkom u 19:00h  u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat biće izvedena pozorišna predstava “Razgovori o ljubavi”  reditelja Jerneja Lorenca,  koja je rađena u saradnji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinje i Slovenskog narodnog gledališća Drama  iz Ljubljana.

Lorenci već neko vrijeme radi samo autorske projekte, pa je i ova predstava takva, a tekst je nastajao, kako to radi slovenački majstor režije, kroz istraživanje, u procesu.
U predstavi igraju glumci iz četiri zemlje: Slovenije, Crne Gore, Albanije i Italije. Dio ansambla „Razgovora o ljubavi“ iz Slovenije su legenda slovenačkog glumišta i dobitnik najvažnijih priznanja Janez Škof,  Maruša Majer i muzičarka Zvezdana Novaković. Iz Crne Gore, u ekipi su Srđan Grahovac, Karmen Bardak i Jelena Laban, a iz Albanije  Krist Lleshi i Matia Llupa, a glumačkoj podjeli pridružili su se Barbara Folchitto i Daniele Gaggianesi, glumci iz Italije.

Ekipu predstave čine: kostimograf  Belinda Radulović, autor muzike Branko Rožman, koreograf Gregor Luštek,  asistent režije i producent Juš Zidar, te scenograf Branko Hojnik. Pored scenografije, uz Jerneja Lorencija i Juša Zidara, Hojnik takođe potpisuje i dizajn svjetla. Ova koprodukcija realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH, koji pripada pretpristupnim IPA programima i koncepta Art Geto.

O predstavi:

Međunarodni projekat „Razgovori o ljubavi“ nastavlja u određenoj mjeri istraživanje, rediteljsku poetiku „narativnog teatra“ kojim se bavio i bavi slovenački reditelj Jernej Lorenci. Predstava traje 3.15h, sa pauzom od 15 minuta između prvog I drugog dijela predstave. „Razgovori o ljubavi“ su priče o ljubavi ispričane iz prespektive – pozicije pripadnika različitih kultura, a bave se i doživljajem, percepcijom tradicije kroz mit i običaje. Tekst je nastao i razvijao se u toku samog procesa, zajedničkim učešćem svih glumaca. Kako dolaze iz četiri zemlje, tekst govore na svojim jezicima (povremeno na engleskom), što jasno ukazuje da je razgovor o ljubavi univerzalan i prevazilazi sve podjele kao i društvene kategorije. Prvi dio predstave glumci kroz dijalog naizmjenično govore – legende, priče, anegdote, opisuju običaje. U drugom dijelu predstave sugestivno i sa dozom duhovitosti preispituje se i ljubavni život životinjskog svijeta. Ljubav, zajedno, strast, sloboda, vječnost, samoća – riječi su koje glumci ispisuju na dvije table u pozadini scene. Sve one govore o arhetipovima i univerzalnosti centralne teme kojom se ova predstava bavi.

Poštovanoj publici Centar za kulturu Tivat nudi novogodišnji paket, kupovinu ulaznica za dvije pozorišne predstave ( “Razgovori o ljubavi” 16.12.  i “Krčmarica Mirandolina” pozorišta Boško buha iz Beograda  koja igra u Tivtu 23.12.) po cijeni od 10eura.  Pojedinačno cijena karte iznosi 7 eura.

Iskoristite ove povoljnosti i uživajte u pozorištu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + seventeen =