Centar za kulturu Tivat – Promocija romana “Operacija Eros”

 

Centar za kulturu Tivat

 

 

U utorak, 06. septembra 2016. godine, u 20,30h, u Galeriji ljetnjikovca Buća, održaće se promocija romana “Operacija Eros”, autorke Ane Berbakov.

“Operacija Eros”, prvi roman Kruševljanke Ane Berbakov namjenjen ljubiteljima kriminalističkog žanra, promovisan je na Sajmu knjiga u Beogradu, a u Kruševcu nekoliko mjeseci kasnije.
Diplomirala je 2007. godine na Fakultetu za industrijski menadžment, ali je najkraće radila u struci, aktivna u Književnom društvu „Ćirilo i Metodije“ i organizaciji „Darujmo riječ“. – Od malih nogu piše pjesme, priče, a u slobodno vrijeme slika akvarele i fotografiše. Ipak, otkrila je da joj najviše leže romani po uzoru na Artura Konana Dojla, Agatu Kristi, Jana Fleminga.

Ana Berbakov - operacija ErosRoman “Operacije Eros” posvetila je svojoj majci Danieli “svom ličnom detektivu” što bi moglo da se protumači da je odrasla u porodici policijskog istražitelja pa da joj sama problematika nije strana.

Pisan u prvom licu, naratorka u romanu je Sofija Kovač, studentkinja kriminalistike koja voli svoj budući posao i zato je spremna da i prije kraja obrazovanja počne da se bavi njime iako je značajan podstrek i taj podatak da je njena bivša i za sada jedina ljubav u opasnosti.

Misteriozni nestanak Jovana koga još nije preboljela motiviše Sofiju da ode tokom ljetnjeg raspusta u Grčku to omiljeno srpsko ljetovalište ne bi li ušla u trag mladiću koga nije mogla da zaboravi.

Cijela avantura koju je autorka nazvala “Operacija Eros” jer su svi postupci amaterke-detektiva Sofije motivisani ljubavlju ima sve obavezne elemente detektivsakog žanra: zanimljiv zaplet, puno napetih preokreta, iznenađenja na svakom koraku, krijumčarenja, zločina, ali ono što knjigu čini šarmantnom je naratorkin način pripovedanja koji je sasvim u duhu generacije XXI vijeka kojoj je knjiga, prije svega i namijenjena.

Ljeto je sada još daleko, ali knjiga može da pomogne mnogima da se opredijele za ljetovanje u Grčku jer je i naratorka nakon što je svoju ljetnju detektivsku avanturu prenijela na papir svog diplomskog rada, ponovo krenula u tom pravcu ali zato što joj je neko posalao poziv uz izjavu ljubavi.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + 6 =