Cetinje – Cjelodnevni program povodom Svjetskog dana knjige i zaštite autorskih prava

 

 

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji s Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“ iz Podgorice cjelodnevnim programom u poneđeljak, 23. aprila 2018. godine, obilježiće Svjetski dan knjige i zaštite autorskih prava.

Biće održan mini sajam cetinjskih izdavača: NBCG, Otvorenog kulturnog foruma i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Tokom cijelog dana prikazivaće se dokumentarni filmovi vezani za književnost, a Biblioteku će pośetiti učenici Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava i učenici Osnovne škole ‚‚Dušan Bojović“ iz Nikšića. U okviru programa govoriće Nebojša Burzanović, direktor podgoričke Narodne biblioteke ‚‚Radosav Ljumović“, dok će u  19 sati, u Svečanoj sali Biblioteke, beśedu o književnosti održati pisac Andrej Nikolaidis.

Osim toga, učenici Srednje likovne škole ‚‚Petar Lubarda“ prodavaće svoje radove u terminima od 9h do 11h i od 17h do 19h. Prikupljena sredstva poslužiće za nabavku knjiga, koje će biti donirane Dječjem domu ‚‚Mladost“ u Bijeloj.

Na Svjetski dan knjige, kao i prethodnih godina, Nacionalna biblioteka Crne Gore će besplatno učlanjivati korisnike.

Program se obilježava u okviru Evropske godine kulturne baštine.