Cetinje – Izložba „9 attempts to type the South“ („9 pokušaja da se otkuca Jug“)

 

Narodni muzej Crne Gore

 
 

IZLOŽBA

9 attempts to type the South

(9 pokušaja da se otkuca Jug)

Evanthia Tsantila

 

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore
Mjesto održavanja: Galerija Atelje DADO, Cetinje
Kustoskinja: Mirjana Dabović-Pejović, istoričarka umjetnosti

Otvaranje izložbe: četvrtak, 29. septembar 2016. u 19:00 časova
Trajanje izložbe: 29. septembar – 24. oktobar 2016.

U četvrtak, 29. septembra s početkom u 19 časova biće otvorena samostalna izložba „9 attempts to type the South“ („9 pokušaja da se otkuca Jug“) Evantije Cantile (Evanthia Tsantila). Na izložbi će biti prikazan niz fotografija (pejzaž Atike, ekran kompjutera iz arhiva Rajha, jezera iz Berliner parka i liturgije u grčkoj crkvi) i pjesma „Na jugu” Fridriha Ničea, koju je umjetnica otkucala devet puta na staroj pisaćoj mašini iz 1904. godine, imajući na umu da pjesma odražava stereotipe klasične Grčke i romantične priče o obožavanom „jugu” Evrope 19. vijeka.

U katalogu koji prati izložbu, Evantia Tsantila je, između ostalog, zapisala: „Većinu mog rada čine crteži, slike, fotografije, video snimci, instalacije, skulpture i performansi. Interesuju me kompozicije različitih elemenata, kompleksne asocijacije koje dozvoljavaju i otkrivaju u svojim kompozicijama, svaki put birajući umjetnički metod i medijum koji na najbolji način objašnjava impulse samog rada. Tako, u pokušaju da se generiše interna logika slika i stvari, kroz afinitete i relacije koje su u određenim trenucima očigledne i jasne, a ponekada neuhvatljive i zatvorene, cilj je da se pokrenu pitanja sredstava i mehanizama predstavljanja, pitanja sjećanja, identiteta i socio-političke uloge umjetničkog rada.”

 

evanthia-tsantila

 

Evantia Tsantila rođena je u Solunu, u Grčkoj (1963), a od 1998. živi u Berlinu. Diplomirala je 1997. na Akademiji umjetnosti u Diseldorfu gdje je studirala u klasi Janisa Kunelisa. Njena umjetnička praksa pokriva širok spektar medija koji uključuju crtanje, slikanje, instalacije, skulpture, fotografiju, video i performans. Godine 1999. predstavljala je Grčku na 48. Bijenalu u Veneciji. Njen rad predstavljen je na Kosmopolisu, prvom Balkanskom bijenalu (2004), Bijenalu u Pragu (2005), Bijenalu u Gjumri u Jermeniji (2006), Prvom bijenalu u Solunu (2007), na programu 48. filmskog festivala u Solunu (2007), Festivalu fotografije u Atini AphF:09 (2009) i na paralelnom programu Drugog i Trećeg Bijenala u Solunu (2009, 2011). Evantia Tsantila aktivna je i u oblasti kustoske prakse, obrazovanja i istraživanja, u projektima koje realizuje u saradnji sa javnim i privatnim institucijama i organizacijama.

Umjetnica će održati prezentaciju svog rada za zainteresovane posjetioce u petak, 30. septembra u 11 časova u Ateljeu Dado.

Ulaz slobodan.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − two =