Cetinje – Izložba „Dijego i Frida: osmijeh na pola puta“

 

 

U okviru obilježavanja jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore,  Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Meksika sa zadovoljstvom najavljuje otvaranje izložbe „Dijego i Frida: osmijeh na pola puta“, 7. avgusta u 20h, CGU „Miodrag Dado Đurić“.

Dijego Rivera je bio jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo je bila poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosjedilačke umjetnosti. Izložba „Dijego i Frida: osmijeh na pola puta“ nas upoznaje sa njihovim čudesnim svijetom, pretvarajući ih u jedan od najkontroverznijih parova u meksičkoj istoriji umjetnosti. Skoro četvrt vijeka zajedno, njihova ljubavna veza koja je prevazilazila granice, bila je puna bezbrojnih susreta, bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijateljstava sa velikim ličnostima epohe.

Izložba se sastoji od 96 crno-bijelih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Alvares Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prikazuju različite etape ljubavnog odnosa, društvenog i političkog života i smrti Fride i Dijega.

„Zadovoljstvo nam je da pozovemo crnogosku javnost na ovaj kulturni događaj koji nam pruža bolji uvid u magičnu stvarnost ovog izuzetnog meksičkog para i njihovo prisustvo u svjetskim umjetničkim, političkim i kulturnim tokovima tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.“ – rekao je Ambasador Meksika, Marko Antonio Garsija Blanko.         

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a javnost će imati priliku da izložbu posjeti do 26. avgusta 2018. godine na drugom spratu crogorske galerije umjetnosti.