Cetinje – Izložba „Drugarice – Ženski pokret u Crnoj Gori 1943 – 1953“

 

 

 

U petak 22. septembra 2017. godine, u 18 sati u Narodnom muzeju na Cetinju – Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ biće otvorena izložba „Drugarice – Ženski pokret u Crnoj Gori 1943 – 1953“.

Izložba se organizuje u okviru Inicijative za osnivanje Muzeja žena Crne Gore sa namjerom da se učini vidljivim i reinterpretira jedan od najuzbudljivijih perioda u istoriji emancipacije žena Crne Gore – period poslijeratne obnove i djelovanja AFŽ-a Crne Gore od 1943. do 1953.

 

 

Autorke izložbe su Nataša Nelević i Natalija Vujošević, a istoričar konsultant je Miloš Vukanović. Inicijatori i organizatori izložbe su NU Institut za savremenu umjetnost i NVO NOVA Centar za feminističku kulturu. Nosilac projekta je Narodni muzej Crne Gore, a partneri na realizaciji izložbe su Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević“, Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta Državnog arhiva Crne Gore i Služba za odnose sa javnošću Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore (foto arhiv). Pokrovitelj  izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore. 

Izložbu “Drugarice” prati zbornik “Šta je nama AFŽ / Prilozi za nova čitanja istorije socijalističkog ženskog pokreta 1943-1953” / Autorke/i tekstova su Boris Ristovic i Miloš Vukanović, Nataša Nelević, Paula Petričević, Ervina Dabižinović, Milica Nikolic i Maja Solar / propituju domete i ograničenja poratnog ženskog pokreta u Crnoj Gori i Jugoslaviji i njegov značaj u kontekstu savremenih diskusija o budućnosti feminizma.

 

 

Publika će imati priliku da na izložbi vidi i čuje umjetničke intervecije Kristine i Adrijane Gvozdenović, Irene Lagator Pejović, Lenke Đorojević i Milene Pejović.

Izložbu će otvoriti Bosa Vuković, članica AFŽ-a, urednica “Naše žene”, ugledna društveno-politička radnica u vrijeme socijalizma i Maja Raičević, direktorica NVO Centra za ženska prava.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + two =