Cetinje – Izložba “Memorija nasilja i snovi o budućnosti 1914 – 1918 / 2014”

 

Crnogorska galerija Miodrag Dado Djuric

 
 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine

Mjesto održavanja: Narodni muzej Crne Gore – Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Balšića pazar bb, Cetinje

Produkcija: Gete Institut Beograd, Francuski institut Srbije, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Koprodukcija: Narodni muzej Crne Gore

Kustoskinja: Sanja Kojić-Mladenov

Svečano otvaranje izložbe: srijeda, 1. jul u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 1. jul – 1. avgust 2015.

 

Memorija nasilja i snovi o buducnosti - 1

 

Učesnici izložbe: Igor Antić (RS-FR), Igor Bošnjak (BA), diSTRUKTURA (RS) – Barbara Barbi Marković (RS-AT), Robert Jankuloski (MK), Jelena Jureša (RS-BE), Thomas Köner (DE-FR), Nebojša Lazić (RS-US), Marianne Marić (FR), Anuk Miladinović (CH-DE), Radenko Milak (BA), Vessna Perunovich (RS-CA), Magali Sanheira (FR), Selman Trtovac (RS), Pavle Pejović (MNE) i Lazar Pejović (MNE).

 

+ Beautiful Days 1914 / 2014, kustoskinja Luise Kloos (AU) – autori: Arion Asllani (SR), Admir Mujkid (BA), Sanjin Fazlid (BA), Igor Juran (HR), Josip Zanki (HR), Davide Skerlj (IT), Lotte Schreiber (AU), Lea Titz (AU)

         Francuski institut u Srbiji i Gete institut u Beogradu, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, pokrenuli su projekat Memorija nasilja i snovi o budućnosti, posvećen obeležavanju stogodišnjice I svetskog rata, sećanju na turbulentne i nasilne društveno-političke prilike, na lične traume, migracije i snove, kroz savremeni i umetnički kontekst. Projekat Memorija nasilja i snovi o budućnosti okuplja umetnike i umetnice iz Evrope koji kao polazište koriste 100 godina evropske istorije, bez vraćanja na “staru raspravu” o nacionalizmu, imperijalizmu i pitanju ko je kriv. Svojim istraživanjima ukrštaju različite dimenzije, pristupe i pitanja, prošlost i sadašnjost, odnose između centara i periferija, aspekte kretanja/putovanja, migracije i egzila, kao i nove standarde u komunikaciji u savremenim lokalnim, regionalnim i evropskim dimenzijama, u vremenima u kojima je neophodno ispitivanje konstelacija i ideologija iz prošlosti zbog izgradnje položaja u multipolarnom svetu. Kroz kolektivnu umetničku praksu, van nacionalnih granica, prošlosti ili sadašnjosti, i van mentalnih stega, umetnici iz različitih mesta i konteksta imaju priliku da istraže i kreiraju nove standarde međusobnog priznavanja, uvažavanja razlika, umrežavanja i strategija protiv trajne degradacije znanja i kulturnog rada.

 

Memorija nasilja i snovi o buducnosti - 2

 

         Projekat sadrži više tematskih celina koje se međusobno prepliću ukazujući na ključne elemente koncepta. Prva je posvećena mitologizaciji individualnog čina i bavi se uticajima društvenog konteksta, kulturnog modela i kreiranih mitova na izgrađivanje socijalnih vrednosti pojedinaca. Problematizuje odnose unutar zajednice podređene nasleđenim obrascima ponašanja i tradicionalno izgrađenim vrednostima. Drugi segment projekta bavi se sećanjima i odnosima kolektivnog i pojedinačnog tokom velikih socijalnih trauma, kao što je rat. Ističe pojam žrtve, ličnog i porodičnog nasuprot militarizovanog i ideološkog. Treći segment vodi dijalog između umetničkog i istorijskog sadržaja, kroz uključivanje istorijskih artefakata (film, fotografija, objekti, dokumenti i sl.), kao i prošlosti i sadašnjosti. Istražuje odnos umetničkih pozicija sa istorijskim kroz angažovanje avangardne umetničke prakse, kao pristupa u umetnosti koji je definisao poziciju progresivnog umetnika u istoriji umetnosti. Četvrti segment bavi se projekcijom socijalne plastike, sveobuhvatnog umetničkog dela, odnosno oblikovanja života unutar umetničkih eksperimentalnih praksi. Naglašava značaj izgrađivanja budućih pozitivnih vrednosti Evrope kroz problematizovanje zajedničke prošlosti, u kojoj je umesto dihotomije (pozitivno–negativno) naglašeno izgrađivanje mnogostrukih uglova posmatranja, kroz proširivanje i oslobađanje sopstvenih granica unutar umetnosti.

 

Memorija nasilja i snovi o buducnosti - 3

 

         Svaki od učesnika/ca projekta polazište za svoja istraživanja nalazi u sopstvenoj umetničkoj poziciji, medijima rada, identitetu i kontestu okruženja. Pri koncipiranju i realizaciji dela neki su polazište našli u društveno-političkim aspektima i ulozi koju su Beograd ili Novi Sad imali tokom Prvog svetskog rata, dok je većina krenula iz pozicije mesta u kojem žive i rade pronalazeći nove relacije (Pariz – Beograd, Beč – Sarajevo, Minhen – Novi Sad i sl.). Naglašavano je uspostavljanje geografskih relacija unutar projekta, kao i aspekt kretanja/putovanja, migracije i egzila. Nekoliko umetnika i umetnica je svojim poreklom i životom vezano za više zemalja ili trenutno živi u više gradova i područja, održavajući ili ne održavajući veze sa jednim i drugim. Ti principi su bitni s obzirom na to da se projekat bavi svetskim ratom koji možemo da posmatramo i kroz princip kretanja ljudi, mešanja stanovništva i kultura, što je rezultiralo različitim ljudskim sudbinama. U projektu Memorija nasilja i snovi o budućnosti istaknute su ne samo geografske već i vremenske relacije, pa kroz pojedine radove umetnici ukrštaju različite dimenzije, pristupe i pitanja prošlosti i sadašnjosti, koristeći istorijske artefakte, mitove ili personalne priče, razvijajući svoju umetničku praksu kroz različite medije, kao što su: slika, skulptura, grafika, fotografija, video, video i zvučna instalacija.

(odlomak preuzet iz teksta kustoskinje izložbe Sanje Kojić-Mladenov)

         Projekat Memorija nasilja i snovi o budućnosti 1914 – 1918 / 2014 premijerno je predstavljen u novembru 2014. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a ove godine, pored KID KIBLA iz Maribora, izložba gostuje i u Crnoj Gori u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić i tom prilikom izložbi se priključuju crnogorski umjetnici Pavle Pejović i Lazar Pejović.

Ulaz slobodan.

Radno vrijeme galerije: 10h–14h

                                       17h–21h