Cetinje – Održana druga po redu radionica ‘’Jedan čin’’

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, sinoć je održana druga po redu radionica “Jedan čin”, pod mentorstvom Ljubomira Đurkovića, koja se realizuje u okviru evropskog projekta “EU Collective plays!”.

Cilj ove radionice je okupljanje tima dramaturga i građana, koji kroz zajednički rad i interakciju, treba da prođu kroz proces stvaranja jednočinki, koje se bave temom Jelene Savojske, humanizma i kapitalizma.

 

Radionica Jedan cin - 3

 

“Na ovom našem drugom okupljanju polako se odmotavaju ideje, neke pojedinosti iz života Jelene Savojske, detalji koje smo pronašli mi učesnici kroz neku literaturu koju smo pročitali, pa o tome zajedno diskutujemo sa piscima koji su već razvili jedan dio svog sinopsisa za jednočinke. U suštini, osjeća se da se polako kreativni proces zahuktava, i dobro je da postoji što više ideja i sa jedne i sa druge strane. Važno je da svi ljudi ponešto čitaju, te se nadam da će Cetinjani malo da kopaju ovdje po arhivi da bismo došli do što više detalja, te da bismo tako od tih kockica spojili neke autentične priče o Jeleni Savojskoj”, izjavila je Branka Žižić, učesnica radionice.
Tanja Vujović, takođe učesnica radionice, izjavila je da je radionica izuzetno kreativna i interesantna i da je ovdje po drugi put. “U odnosu na to kako je ko pronašao šta od materijala vodila se i radionica. Večeras smo se opet fino družili, čini mi se da ono što je jako važno nama kao učesnicima radionice jeste to da možemo da vidimo kako nastaje jedna drama, što je meni lično kao učesniku najvažnije i zbog čega i dolazim – prisustvovati stvaranju jednog dramskog djela”.

Tim dramaturga je svoje početne ideje i zamisli o jednočinkama predstavio publici, te zatražio od njih savjete i razmišljana, kao i predloge za dalju razradu, što će se dalje nastaviti na narednoj radionici zakazanoj za decembar mjesec. Pored Ljubomira Đurkovića, tim dramaturga čine i Stela Mišković, Sandra Vujović, Jovana Bojović, Željko Vušurović i Balša Poček.

“Kao pisac mogu da kažem da, iako su ove radionice jako zanimljive i beskrajno korisne i postoji ta sjajna energija i interakcija, za svakog pisca je pomalo stres kad je izložen publici i kad pokušava da stvara pred publikom, ali ono što je činjenica jeste da je ovo jedno izuzetno dragocjeno iskustvo”, izjavila je Sandra Vujović, dramaturg.

 

Radionica Jedan cin - 4