Cetinje – Otvorena izložba „Od dijaspore do različitosti“

 

 

12.09.2018.

Sinoć je u CGU „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju otvorena izložba „Od dijaspore do različitosti“  (From Diaspora to Diversities)  koja je dio istoimenog regionalnog projekta pokrenutog sa idejom da se kroz umjetničke produkcije i prakse autora/ki različitih generacija razmotri fenomen dijaspore u savremenim kontekstima.

Na izložbi, realizovanoj u saradnji sa Remontom – nezavisnom umetničkom asocijacijom iz Beograda, predstavili su se umjetnici: Mladen Bundalo, diSTRUKTURA, Adrijana Gvozdenović, Ivana Ivković, Mirko Nikolić, Nada Prlja, Vahida Ramujkić i Neli Ruži.

Izložbu su otovrili, kustos Miroslav Zarić, Ana Ivanović, koordinatorka ispred NMCG i Ivana Ivković, umjetnica čiji je rad dio izložbe.

Nas je zanimalo zapravo promisliti pojam dijaspore u nekim savremenim kontekstima, da kažem, intenzivnih transnacionalnih i trnaskulturnih povezivanja. Na koji način se to sve odrazilo na motive, razloge, zašto neko u nekom trenutku odluči da napusti matičnu sredinu ili zemlju porekla, privremeno ili trajno ili trajnije, odseli se u neku drugu zemlju i ova izložba je rezultat toga. Takođe, zahvalio bih se Narodnom muzeju na ukazanom povjerenju da ovu izložbu predstavimo i u Crnoj Gori, kao i Ani Ivanović i njenom sjajnom timu  – kazao je kustos izložbe, Miroslav Karić.

Ivana Ivković, čiji je rad dio ove izložbe rekla je da se ona bavila simptomom napuštanja doma i time šta se sa ljudima dešava kada su negdje zaglavljeni, kada nisu ni potpuno prihvatili sredinu u koju su došli, a ni odrekli se, što je možda nužno, one iz koje su izašli.

Projekat From Diaspora to Diversities je realizovan od 2015. do 2017. godine u saradnji Remont – nezavisne umetničke asocijacije (Beograd), Evropskog kulturnog centra Esperanza (Skoplje), Kunst Ost (Grac) i Instituta za suvremenu umjetnost (Zagreb).

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra, 2018, na drugom spratu crnogorske galerije umjetnosti, na Cetinju.