Cetinje – Promocija Bio-bibliografije prof. dr Jevrema BjelicePromocija Bio-bibliografije prof. dr Jevrema Bjelice kao i sabranih djela pokojnog profesora Bjelice, održaće se u četvrtak, 14. marta 2019. godine, u 18 sati, na Cetinju, u prostorijama Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević”, koja je i izdavač ovog izdanja.

O radu profesora Bjelice (1933-2012), govoriće autor biobibliografije Petar Krivokapić, prof. dr Tatjana Jovović, publicista Branko Koprivica i književnik Marijan Miljić.

U biobibliografiji je opisan životni put profesora Bjelice i njegovo zavještanje: esejistički pristup klasicima ruske književnosti, 44 ruska i sovjetska književnika, objavljen u sedam knjiga – studija, kao i u brojnim časopisima. Najveći dio ove knjige čini detaljna bibliografija, prilozi i registri.

Profesorica Jovović, koja predaje je na katedri za ruski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću, daće uvid u monografije ogleda o ruskoj književnosti Jevrema Bjelice – Ogledi o ruskoj književnosti XIX vijeka i Ogledi o ruskoj književnosti XX vijeka (1. i 2. dio), koje je priredila u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice.

Riječ je o književnoj kritici koja je nastajala u periodu od 1983. do 2012. godine. Po obimu i rasponu interesovanja jedinstven u crnogorskoj publicističkoj rusistici, profesor Bjelica se osim književnom kritikom i naučnim radom, bavio i prevodilačkim radom s ruskog, češkog, makedonskog i slovenačkog jezika.

Bio je član i predsjednik Društva za primijenjenu lingvistiku Crne Gore, član Društva književnika Crne Gore i dobitnik brojnih prestižnih nagrada i priznanja, među kojima su i: Orden rada sa srebrnim vijencem, Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Plaketa bezbjednosti… Bio je student generacije na slavističkim studijama na skopskom univerzitetu „Ćirilo i Metodije“. Radio je u Službi državne bezbjednosti, ali je takođe 25 godina honorarno predavao ruski jezik na Univerzitetu Crne Gore. Na Univerzitetu „Lomonosov“ je doktorirao na temu „Sovjetska poezija od sredine pedesetih godina“.