Cetinje – Svečana konferencija “Knez Vladimir u savremenoj nauci i kulturi Crne Gore”

 

Cetinje - 1

 
 

U subotu 04. juna 2016. godine, u Ministarstvu kulture, održana je Svečana konferencija “Knez Vladimir u savremenoj nauci i kulturi Crne Gore”, koja je organizovana u okviru programa Foruma slovenskih kultura.

 

Konferencija posvecena Svetom Vladimiru Dukljanskom

 

Sjednicu posvećenu hiljadugodišnjici od smrti kneza Vladimira Dukljanskog, otvorio je Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Predsjednkk Vujanović je u uvodnom obraćanju kazao da uloga naših prvih vladara, među kojima je i Knez Vladimir Dukljanski, ima neprocijenjivi istorijski značaj. “Poznat po Ljetopisu, Pop Dukljanin je ostavio istorijsko svjedočanstvo o vladaru, čiji je kult, osim Duklje, poštovan i u Dalmaciji, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj. Ova činjenica može biti podsticajna za multikulturalno i multivjersko biće Crne Gore”, kazao je Predsjednik.

Uvodno obraćanje imao je i Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore. Potpredsjednik Mustafić je na konferenciji rekao da ovaj skup dokazao da nas prošlost okuplja i povezuje, jednako kao što nas integriše i naša savremenost – intima zajedništva u prostoru, jeziku i kulturi.

Nakon pomenutih izlaganja, prisutnima se obratio i ministar kulture Pavle Goranović.

Ministar Goranović istakao je da je Knez Vladimir zaslužan za uspostavljanje trajnog crnogorskog državnog okvira. “Duboko sam uvjeren da će, zahvaljujući ovom događaju, samo ojačati našoj državi već svojstven princip afirmacije multikulturnog dijaloga i sklada, koji je oduvijek bio ključni faktor napretka države. Ta načela u amanet nam je u davna vremena ostavio i Knez Vladimir Dukljanski”, kazao je ministar na današnjoj konferenciji.

Direktorica Foruma slovenskih kultura, Andreja Rihter, takođe se obratila prisutnima, ističući značaj Foruma slovenskih kultura za održavanje objedinjenog slovenskog duha i kulture. Ona je pozdravila jučerašnje preuzimanje predsjedavanja sjednicom Foruma slovenskih kultura od strane ministra Goranovića, izrazivši zadovoljstvo što se i aktivnosti Foruma skladno podudaraju sa važnim crnogorskim jubilejima.

U naučnom dijelu konferencije, kojim je predsjedavala prof. dr Sonja Tomović-Šundić, govorili su: akademik Đorđe Borozan koji je imao izlaganje na temu “Knez Vladimir 1000 godina kasnije”, zatim mr Anastazija Miranović na temu “Kult svetog Vladimira – nematerijalno kulturno dobro Crne Gore”, mr Ivan Jovović koji se osvrnuo na internacionalno značenje Kulta svetog Vladimira Dukljanskog, mr Adnan Prekić na temu “Kult kneza Vladimira Dukljanskog kao simbol crnogorske multikulturalnosti”, zatim prof. dr Živko Andrijašević na temu “Knez Vladimir u istoriografiji i savremenosti”, prof. dr Draško Došljak sa temom “Vladimir i Kosara – istorijsko i mitsko”, te dr Dragutin Papović na temu “Knez Vladimir u aktuelnim crnogorskim udžbenicima istorije”. O istorijskoj ulozi svetog Vladimira, na početku naučnog dijela konferencije, govorila je predsjedavajuća prof. dr Sonja Tomović-Šundić.

Svečanoj konferenciji prisustvovali su predstavnici zemalja članica Foruma slovenskih kultura, crnogorski zvaničnici, kao i predstavnici institucija i fakulteta.