Cetinje – U Ministarstvu kulture otvorena izložba „Svjetlost i vrijeme“

 

 

U Ministarstvu kulture na Cetinju danas je (02. jun 2016.), u 17h, otvorena izložba “Svjetlost i vrijeme“ autora Mihaila Jovićevića.

Izložbu je otvorio publicista Marko Špadijer, glavni urednik časopisa „Matica“.

 

Izlozba Svjetlost i vrijeme - 1

 

Špadijer je na otvaranju kazao da je Jovićević cetinjski likovni alhemičar koji je, po stilu i motivima svojih radova, jedinstvena pojava u crnogorskom slikarstvu.

„Jovićević je umjetnik ateljea i istraživanja likovnih mogućnosti. Opsjednut idejama i maštom o čovjeku u realnom i metafizičkom svijetu, u početku je slikao čovjeka kao osamljen lik koji traži svoje mjesto u društvu. Zatim se čovjek utopio u gomilu, masu zavedenu jednoumljem“, rekao je Špadijer na otvaranju, dodavši da je Jovićević umjetnik ovog vremena koji traži nove likovne dimenzije biblijskih tema, te da je i Bogorodicu iz Loreta, renesansnu priču Đurđa Crnojevića, „skinuo“ sa zastavice knjige Crnojevića štamparije i pretvorio u svoju Đokondu.

Slikar Mihailo Jovićević, istaknuti crnogorski kulturni stvaralac, ovom postavkom djela, rađenih većinom u kombinovanoj tehnici, tretira religijske teme, uzimajući kao motiv hrišćansku tradiciju, uobličenu u poseban likovni izraz. Usmjeren na lik Bogorodice, otvoreno sugeriše na posebnu povezanost našeg kulturnog prostora i ikona Djevice Marije.

 

Izlozba Svjetlost i vrijeme - 2

 

Izložba „Svjetlost i vrijeme“ organizovana je  u sklopu programa koji prati 14. sjednicu Borda Foruma slovenskih kultura, koja se od 2. do 4. juna održava na Cetinju.