Cetinje – Umjetnički projekat „Što je nama naša borba dala“


Prva izložba u okviru umjetničkog projekta pod nazivom “Što je nama naša borba dala”, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, povodom 80 godina od crnogorskog opštenarodnog ustanka i 70 godina od osnivanja Muzeja NOB-a, biće otvorena u poneđeljak, 12. jula u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Umjetnički projekat, na kojem je Narodni muzej više mjeseci radio, sastoji se iz tri segmenta: izložbe radova date tematike tzv. „starih“ majstora iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore, izložbe radova umjetnika po pozivu autorke projekta i izložbe radova mlađih umjetnika koji su selektovani putem javnog konkursa, odnosno, odabrani od strane stručnog žirija NMCG. Projekat preispituje kako je umjetnost reagovala na teme antifašizma i NOR-a i njegovih tekovina, koliko je bila angažovana u prvim poratnim godinama i kako današnje generacije savremenih umjetnika artikulišu datu temu.

– Prva postavka, koja će biti otvorena 12. jula, podrazumijevaće radove preko 20 najreferentnijih umjetnika iz fundusa Narodnog muzeja. Vidjećemo kako se tada artikulisala tema NOB-a i izgradnje ratom porušene zemlje, kao angažovana umjetnost koja je bila nametnuta i dirigovana tadašnjim sistemom vlasti i tadašnjim politikama. Kako se danas ta tema promišlja, kako je došlo do zaokreta u umjetnosti? Sve će to, na određeni način, pokazati kontinuum ovih izložbi. Tako ćemo moći pratiti temu antifašizma, NOB-a i izgradnje zemlje kroz sva tri segmenta, sa preko 60 imena likovne umjetnosti Crne Gore – najavila je istoričarka umjetnosti i autorka projekta, dr Anastazija Miranović.

Naziv umjetničkog projekta “Što je nama naša borba dala” čini stih pjesme “Drugarice posadimo cvijeće” pretvoren u pitanje.

– Zašto pitanje? Zato što smatramo potrebnim osvrnuti se na temeljne vrijednosne oslonce savremene Crne Gore. Na antifašizam, bratstvo i jedinstvo, na naše zajedničko slobodarsko nasljeđe i sve one značenjski utemeljene društvene stigmate koji su proizašli iz NOR-a i/ili su produkovani na tekovinama NOB-a i revolucije. U vremenu koje živimo termini revanšizam, revizionizam, kohabitacija postali su opšta mjesta, čime se dodatno aktuelizuje potreba podsjećanja na pomenute istinske vrijednosti i osvojene slobode. Potreba da suštinski osvjestimo činjenicu da su hiljade života u NOR-u pali da bi mi danas u miru živjeli. Da se ništa ne podrazumijeva i ne smije banalizovati i zaboraviti – kazala je dr Anastazija Miranović.

Druga izložba u okviru projekta “Šta je nama naša borba dala” biće otvorena 2. avgusta, a treća 16. avgusta 2021. godine.

Izlozbe će biti u postavci do kraja avgusta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + 5 =