Cetinje – Završena škola umjetničke kritike “Gledaj, misli, piši”


Dodjelom nagrada i pohvala, na Cetinju je danas završena škola umjetničke kritike pod nazivom “Gledaj, misli, piši”, koju je po drugi put organizovao Narodni muzej Crne Gore uz podršku Ministarstva prosvjete.

Nagrada za najbolji rad pripala je Ivani Mašanović iz Gimnazije “Niko Rolović” iz Bara, drugu nagradu dobila je Milica Bigović iz Srednje likovne škole “Petar Lubarda”, a treću Itana Samardžić, takođe iz cetinjske likovne škole. Dodijeljene su i specijalne pohvale koje su uručene polaznicama škole Bojani Simović, Sofiji Lopičić, Neveni Čobeljić i Dunji Cikić.

Nagrade je uručila direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović koja je kazala da joj je zadovoljstvo što je NMCG realizovao još jedan od svojih edukativnih programa koji će se i dalje razvijati i unapređivati.

– Ovo je lijep način da se mlade generacije upute u naše savremeno likovno stvaralaštvo i da od stručnih, kompetentnih ljudi dobiju prave instrukcije kako se piše likovna kritika. Čestitam dobitnicima na nagradama koje će, nadam se, biti stimulativne da nastave i da možda baš neko od njih sjutra bude vrsni likovni kritičar savremene umjetnosti – kazala je dr Miranović.

Škola umjetničke kritike “Gledaj, misli, piši” dio je edukativnog programa Narodnog muzeja, a njen cilj je da se kod srednjoškolaca probudi interesovanje za kritičko mišljenje i pisanje, te da se pojača i proširi njihovo znanje o umjetnosti. Ove godine u programu škole učestvovale su Cetinjska gimnazija, Gimnazija “Niko Rolović” iz Bara, Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada i Srednja likovna škola “Petar Lubarda” sa Cetinja.

Školu umjetničke kritike vodili su kustosi Narodnog muzeja Ana Ivanović, Natalija Vujošević i Miloš Marjanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + 19 =