Climate keys na KotorArtu

 

 

Kotor, 31. jul 2018.

Britanska pijanistkinja i kompozitorka Lola Perin osnivač je i inicijator globalnog ekološkog muzičkog pokreta ClimateKeys. Cilj projekta je da okupi pijaniste iz cijelog svijeta zainteresovane da koncertom i interaktivnom pričom stručnih predavača pokrenu publiku na promišljanje na temu klimatskih promjena i zaštite planete Zemlje. U okviru velikog planetarnog događaja organizuju se klavirski koncerti u saradnji sa stručnim govornicima, u kojima se angažuje publika u otvorenoj diskusiji. Klasični koncertni prostor se pretvara u mjesto za razgovor o klimatskim promjenama. Projekat nudi rijetku priliku izolovanom solističkom pijanisti da bude dio globalnog ekološkog pokreta. Do sada se u ClimateKeys uključilo 55 koncertnih pijanista iz preko 19 zemalja, od Indije do Crne Gore, od Južne Afrike do Kine.

U okviru 17. KotorArt Don Brankovih dana muzike, dva ClimateKeys koncerta se održavaju u partnerstvu sa kotorskim Institutom za biologiju mora Univerziteta Crne Gore. U utorak, 31. jula na Pjaci od Salate, Dr Vesna Mačić govoriće na temu Zašto nam trebaju zaštićena područja u moru? a u četvrtak, 2. avgusta na temu „Klimatske promjene i nove vrste“. U muzičkom dijelu programa, nastupaće članovi tima KotorArt Don Brankovih dana muzike.

DR VESNA MAČIĆ završila je osnovnu i srednju školu u Kotoru, a studije biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Na Univerzitetu u Novom Sadu najprije je magistrirala – u Centru TEMPUS, na smjeru Zaštite vode (2001), a potom odbranila doktorsku tezu (2010). Radi u Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore od 1997, a 2016. godine izabrana je u zvanje višeg naučnog saradnika za fitobentos. Kao jedina zaposlena u tom sektoru, bavi se izučavanjem morskih algi i cvjetnica, mapiranjem staništa na morskom dnu, zaštićenim i invazivnim vrstama, uspostavljanjem zaštićenog područja u moru, problemom čvrstog otpada u moru i drugim aktuelnim temama. Učestvovala je u realizaciji preko 50 nacionalnih i međunarodnih naučnih projekata, a pohađala je i brojne obuke u inostranstvu. Objavila je više od 60 naučnih radova. Govori engleski i italijanski jezik, a aktivno se bavi ronjenjem s autonomnim aparatima od 1998. godine.