CNP – Balet “Boys”

 

 

U saradnji sa Ambasadom Izraela u neđelju 31. marta 2018. godine, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izveden balet “Boys” koreografa Roja Asafa.

“Dečaci” istražuju predstave o muškosti. Pet igrača leprša nad okvirima širokog spektra situacija i slika koje demontiraju i strukturišu prikaze sopstvenog identiteta. Silno i duhovito, otkriva se akcioni prostor muškog stereotipa, mehanizmi koje on pokreće, moć koju otelotvoruje i nasilni potencijal koji posjeduje.

Roj Asaf je rođen 1982. godine u kibucu Sde Moš na jugu Izraela, a igrom i njenom kreacijom bavi se od najranijeg djetinjstva. Formalnu obuku je započeo sa 16 godina, da bi samo dvije godine kasnije bio mobilisan u padobranske jedinice izraelskih odbrambenih snaga, gdje je služio do kraja vojnog roka. Od 2003. godine sarađuje sa međunarodno priznatim koreografom Emanuelom Gatom, kao igrač i njegov asistent. Od 2010. godine samostalno radi i razvija svoje kreacije. Danas se njegovi komadi izvode na važnim scenama poput Teatra Šajo u Parizu i Crnog paviljona u Eks en Provansu, festivalima kao što su Jacob’s Pillow, Festival igre u Bolcanu, Bijenale u Veneciji, Bijenale u Lionu…