CNP – Ciklus filmova u kojima je glumio legendarni britanski umjetnik Dejvid Bouvi

 

CNP - znak 150

 

 

Ciklus filmova u kojima je glumio legendarni britanski umjetnik Dejvid Bouvi biće priređen u Crnogorskom narodnom pozorištu 17, 18. i 19. februara. Na Velikoj sceni u 20 sati biće prikazana tri filmska ostvarenja: “Čovjek koji je pao na zemlju”, u režiji Nikolasa Roga, “Glad” reditelja Tonija Skota i “Srećan Božić, gospodine Lorens” u režiji Nagisa Ošime.

U četvrtak 18. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće prikazan film “Glad” reditelja Tonija Skota. U filmu koji je snimljen 1983. godine pored Dejvida Bouvija igraju i Katrin Denev i Suzan Sarandon.

Iako izgleda kao mlada žena u dvadesetim, Mirijam Blejlok (K. Denev) je starija od dvije hiljade godina. Tajna njene vječne mladosti leži u činjenici da je vampirica, te da se hrani noćnim pticama koje lutaju gradom. Zadnjih par vijekova je provela sa ljubavnikom, vampirom Džonom (Bouvi), koji iznenada počinje stariti i nestajati, što se gladnoj Mirijam nimalo ne sviđa.

Kao i svi njeni dotadašnji ljubavnici, koji ne umiru nego provode vječnost zarobljeni u propadajućem tijelu, Džon je svoje mjesto našao u kovčegu na tavanu. Mirijam svoju pažnju usmjerava na Saru Roberts (S. Sarandon), ljekarku koja istražuje prerano starenje.

 

U petak 19. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće prikazan film “Srećan Božić, gospodine Lorens” u režiji Nagise Ošime. Ovo je treći film koji će biti prikazan u CNP-u, u okviru ciklusa filmova u kojima je glumio Dejvid Bouvi.

Java, 1942. Prodrijevši daleko na jug, japanska vojska pod okupacijom drži i Indoneziju. Na ostrvu mladi Japanac Jonoi (R. Sakamoto) upravlja zarobljeničkim logorom, u kojem saveznički vojnici trpe zlostavljanja. Među mučiteljima prednjači okrutni narednik Hara (Takeši). Ipak, kakvu-takvu ravnotežu između poniženih zarobljenika i japanskih stražara uspostavlja pukovnik Džon Lorens (T. Konti) koji se vrlo dobro služi japanskim jezikom. Sve će se promijeniti kada u logor stigne novozelandski vojnik Džek Seliers (D. Bouvi), koji će s upraviteljem uspostaviti poseban odnos.
Prvi igrani film na engleskom jeziku japanskog reditelja Nagise Ošime, ratna drama “Srećan Božić, gospodine Lorens”, privukao je pažnju iz nekoliko razloga. Riječ je o netipičnom filmu o Drugom svjetskom ratu, u kojem bogato psihološko profilisanje likova prednjači u odnosu na okolnosti sukoba. Među glavnim glumcima u filmu je i Dejvid Bouvi koji je, prema mnogim ocjenama, ostvario ulogu karijere, potvrdivši da njegovi nastupi u filmovima nijesu puki hir. Uz njega u filmu oduševljava i nastup T. Kontija, zatim japanskog reditelja, scenariste i glumca Takešija Kitana, te oskarovca Ruičija Sakamota (The Last Emperor) čija je partitura i za ovaj film izuzetno djelo. Film je prikazan u zvaničnoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Kanu 1982.

Ovaj program CNP realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom a ulaz za sve projekcije je slobodan.