CNP – Koncert Kamernog orkestra filharmonije “OLTENIA”

 

Da je vjecna i CNP

 

U četvrtak 1. decembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izveden koncert KAMERNOG ORKESTRA FILHARMONIJE “OLTENIA”, pod dirigentskom palicom Alexandru Iosub, a solista na violini je Octavian Gorun.

 

kamerni-orkestar-filharmonije-oltenia

 

 Filharmonija “Oltenia” iz Krajove, veoma poznata institucija u rumunskom muzičkom životu, osnovana je 1904, a kraljevskim dekretom utemeljena 1947. godine. Danas ova filharmonija svoje aktivnosti obavlja kroz djelovanje Simfonijskog orkestra, Kamernog orkestra, Akademskog hora kao i mnogih kamernih ansambala.

Osnovan 1957. godine, Kamerni orkestar filharmonije “Oltenia” bio je u početku specijalizovan da izvodi djela predklasične i klasične muzike. Danas je repertoar znatno raznovrsniji i on uključuje i djela savremene muzike. Kamerni orkestar gostovao je u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Bugarskoj, osvajajući veoma visoka priznanja od strane publike i kritike.

alexandru-iosubAlexandru Iosub završio je Muzičku školu “Octav Bancila” (Jaši), a potom diplomirao na Nacionalnom muzičkom univerzitetu u Bukureštu (1977). Studirao je umjetnost orkestarskog dirigovanja, u klasi maestra Constantina Bugeanua. Od 1977. do 1981. svirao je kao violinista u orkestru Filharmonije “Mihail Jora” u Bakau, a početkom 1981. dirigovao u lirskom pozorištu “Elena Teodorini” i Filharmoniji “Oltenia”. Od 1995. godine predaje violinu u Visokoj školi umjetnosti “Marin Sorescu”. Alexandru Iosub je takođe poznat i kao kompozitor: radio je scensku muziku u pozorištu za djecu i mlade “Kolibri” iz Krajove, a komponovao je i nekoliko poznatih djela za razne ansamble. Budući da ima široko profesionalno iskustvo, jer je dirigovao na hiljade opera, opereta i simfonijskih koncerata u Rumuniji i van nje, Alexandru Iosub, vješt i talentovan muzičar, prepoznat je u kulturnom životu Krajove kao umjetnik visoke umjetničke individualnosti, njegove izvedbe su priznate kako od strane publike tako i od brojnih eksperata.

Koncert se organizuje u saradnji Crnogorskog narodnog pozorišta sa Ambasadom Rumunije. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 4 =