CNP – Koncert povodom proslave nacionalnog praznika Rumunije

 

 

U četvrtak 29. novembra 2018. godine, u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u saradnji sa Ambasadom Rumunije, biće održan koncert povodom proslave najvećeg nacionalnog praznika Rumunije i proslave stogodišnjice Velikog ujedinjenja Rumunije.

Koncert će održati poznati pijanista iz Rumunije Botond Szocs.

Dvadesettrogodišnji pijanista poznat je u svijetu klasične muzike zahvaljujući svom nepogrešivom energičnom temperamentu upotpunjenom jakim umjetničkim osjećajem i izraženom ubjedljivom snagom interpretacije. Kao student Fakulteta muzike Univerziteta u Brašovu – Translivanija, pod vođstvom prof. Stele Dragulina, Botond je učestvovao na mnogim državnim i međunarodnim takmičenjima i osvojio deset prvih nagrada, uključujući prvu nagradu i trofej državnog konkursa “Viktor Gilueanu” (2012), kao i “Remember Enescu”, nagradu koju mu je dodijelila “George Enesku” fondacija.

Nakon ovih, uslijedile su specijalna nagrada žirija i nagrada za izvrsnost, na sedmom izdanju Ljetljeg umjetničkog takmičenja u Brašovu, kao i muzička nagrada za izvrsnost Američko-rumunske akademije umjetnosti i nauka, za najbolje izvođenje solističkog koncerta.

Debitovao kao solista sa svega 17 godina, svirajući Mocartov koncert za klavir i okrestar u f-duru.

Program:

Čiprijan Porumbesku – Balada (transkripcija za klavir Botond Szocs)

Žorž Enesku- Tokata

Franc List – Španska rapsodija, S 254

Sergej Rahmanjinov – Šest muzičkih trenutaka, Op. 16