CNP – Novogodišnji koncertU četvrtak 27. decembra 2018. godine, u 20 sati na Velikoj sceni biće održan Novogodišnji koncert Crnogorskog narodnog pozorišta.
Muzički spektakl kojim će Crnogorsko narodno pozorište obilježiti kraj kalendarske godine prvi je ove vrste u Crnoj Gori i predstaviće crnogorskoj publici renomirane muzičare svjetskog glasa.

Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska, nastupiće zajedno sa solistima: Ivana Čanović, sopran (Crna Gora), Yury Revič, violina (Rusija) i Amadi Lagha, tenor (Francuska).

Pobjednica Evrovizije klasične muzike u organizaciji Klasičnog radija u Beču 2015. godine, dobitnica specijalne nagrade na takmičenju za operske pjevače 2017. godine u Pienci, pobjednica na takmičenju operskih pjevača 2018. u Spoletu, dobitnica prve nagrade „Pučini&Kupisti“ za najbolji mladi glas na Pučinijevom festivalu 2018. godine, Ivana Čanović, operska pjevačica iz Crne Gore, ambasadorka italijanske kulture u svijetu, promoviše klasičnu muziku ne samo u svojoj domovini, već i u Kini, Panami, Austriji, Engleskoj, Grčkoj, Iranu, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Španiji, Italiji i Portugalu.

Yury Revich, koji je u svojim dvadesetim već svestrani umjetnik koji posjeduje dubinu, zrelost i kreativnost, jedan je od najboljih svjetskih violinista. Dobitnik EHO klasik nagrade 2016. godine za „Otkriće godine“, a International Classical Music Awards ga je proglasio za najboljeg mladog umjetnika 2015. godine. On je najbolji mladi umjetnik godine i Betovenovovog centra iz Beča. Od februara 2016. godine Revich svira na Stradivarijevoj violini „Princeza Aurora“ iz 1709. koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh iz Singapura. Ambasador je Bečke međunarodne škole Amadeus i profesor na WOM akademiji u Santanderu, jedinstvenoj organizaciji koja ima za cilj da promoviše klasičnu muziku kao osnovu za stvaranje muzičke i kulturne izvrsnosti širom Španije.

Amadi Lagha je pobjednik mnogih takmičenja u operskom pjevanju, među kojima: Prva nagrada „Mikelanđelo Kupisti“ 2017. kao najbolji izvođač sezone 2017. na Pučinijevom festivalu u Tore del Lagu; nagrada kritike i nagrada melodrama na takmičenju Amandola, 11. oktobar 2015. godine; prva nagrada na takmičenju Benvenuto Franci – Opera Pienca 2015; prva nagrada na međunarodnom takmičenju OMEGA „Lirski glasovi 2015“ u Firenci…

Yury Revich će izvoditi virtuozna djela za violinu i orkestar, a zatim kompozicije koje su inspirisane operom i baletom. Crnogorski simfonijski orkestar će izvoditi uvertire iz opera i opereta, a najveći dio repertoara koji će izvoditi Ivana Čanović i Amadi Lagha će biti operski. Publika će imati priliku da čuje najljepše arije i duete iz italijanskih opera koje se najčešće izvode u operskim teatrima i na festivalima širom svijeta.