CNP – Predstava „Jerihonska ruža“

 

CNP - znak 150

 
 

U petak 13. maja na Sceni Studio u 20.30 sati, biće izvedena predstava „Jerihonska ruža“, po tekstu hrvatske spisateljice Diane Meheik, u režiji Mirka Radonjića.

Ovaj pozorišni projekat  pridružuje se aktivnoj borbi nadležnih državnih organa i institucija, kao i organizacija civilnog sektora protiv sex trafikinga, kao jednog od oblika nasilja nad ženama. Savremenim tekstom prevođenim u scenski izraz uključuju pozorište u aktivnu podršku i borbu žena za ravnopravnost i bolji status, sa akcentom na trgovinu žena, odnosno seks trafiking koji je poslije trgovine drogom na drugom mjestu najvećih svjetskih problema.

Glavna okosnica drame je istinita priča o Oleni Popik, dvadesetjednogodišnjoj prostitutki iz Ukrajine koja je godinama preprodavana od klijenta do klijenta, vođena od jednog do drugog vlasnika, da bi na kraju, ostavljena u bolnici u Mostaru, umrla bolujući od teških polnih bolesti.

Kroz komad se postavlja temeljno pitanje: koliko je naš život uopšte naš ako smo lišeni vlastitog tijela, vlastitih misli, vlastitog imena i vlastitog jezika? Izmještena iz svog habitusa, nekadašnja Olena, a sadašnja Amal, suočava se sa svijetom kao vječni stranac, bez vlastitog doma u geografskom, ali i metaforičkom smislu.

Objašnjenje naziva predstave: Jerihonska ruža je biljka koja luta pustinjom ne nalazeći izvor da pusti svoje korijenje, a ova istoimena drama je posveta svim takvim lutalicama, vječnim strancima.

Dramaturškinja predstave je Diana Meheik, kostime potpisuje Lina Leković, a producenti predstave su Branimir Žugić i Marko Jaćimović.

U predstavi igraju: Jelica Vukčević, Nikola Perišić, Nada Vukčević i Jovan Krivokapić.

Predstava je rađena u koprodukciji JU “Zahumlje” Nikšić i NVU “Art 365” Podgorica.

 

Jerihonska ruza