CNP – Predstava “Kockar”

 

 

U okviru festivala Maštanije u petak 1. juna CNP će ugostiti Naroden teater Bitola iz Makedonije. Predstava “Kockar” Fjodora M. Dostojevskog u režiji Dejana Projkovskog biće izvedena na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati.

Kostimograf predstave je Blagoj Micevski, scenograf Valentin Svetozarev, muziku je radio Goran Trajkoski a scenski pokret Olga Pango.

U predstavi igraju: Ognen Drangovski, Ilina Čorevska, Joanna Popovska, Mitko S. Apostolovski, Sandra Gribovska, Katerina Anevska Drangovska, Elena Moshe, Nikolce Projčevski, Marijan Gjorgjijevski, Petar Miročevski, Sonja Oshavkova, Petar Spirovski, Aleksandra Dimitrovski, Nikola Stefanov, Anastasia Hristovska i Blagoj Jovanovski.

U centru zbivanja predstave „Kockar“ je rulet – igra na sreću ali i igra sa životom, kao način života : ljudi iz različitih klasa okupljeni su oko stola za rulet i gledaju sudbini u lice. U predstavi se prepliću motivi vremena, lična sudbina Dostojevskog,  sudbina Rusije, odnos Rusije i zapada, primjena „ruskog oblika“ koji je trebalo da zauzda rusku stihiju, da uzdigne ali i razotkrije cjelokupnu strast za igrom, u punom značenju tog pojma.

Olivera Pavlović