CNP – Premijera predstave “Mamu mu ko je prvi počeo”

 

 

Premijerno izvođenje predstave “Mamu mu ko je prvi počeo” biće u neđelju 23. aprila 2017. godine u 20:30h na Sceni Studio, na dvadesetogodišnjicu praizvođenja ovog komada Dejana Dukovskog u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju.

Povodom premijernog izvođenja predstave “Mamu mu ko je prvi počeo”, Dejana Dukovskog, u režiji Luke Kortine, održana je press konferencija 21. aprila, na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. 

 

 

Predstava je diplomski rad studenata III godine studijskog programa Gluma u klasi redovnog profesora Branimira Popovića FDU Cetinje, a uvrštena je u redovni repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta u okviru Scene Akademija.

U predstavi igraju: Goran Vujović, Milica Šćepanović, Marko Todorović, Vanja Jovićević, Vukan Pejović i Anđela Radović.

 

 

Tekst sam pisao početkom nesretnih devetesetih na ovim prostorima.  Na neki način to je bila reakcija pogleda na rat iz blizine. Ogorčenost tog pogleda osjeća se i u tekstu. Ogorčeni pogled palih anđela. Nisam htio da pišem o ratu ili da komentarišem tadašnju politiku i vojne strategije, tekst je omaž mitskih pozorišnih situacija  o ljubavi i ratu,  seksu i nasilju. Sve scene su replika već postojećih scena svjetske dramaturgije. Pretpostavio sam neke stvari… Kao na primer da je mladi lik Šekspirovog  Hamleta mogao u Viternbergu da sretne već ostarjelog punog znanja dekadentnog Marlovog Fausta. Naučio da sumnja. Kao što sam tih godina naučio i ja.   

                                                                                                                         Dejan Dukovski – autor

 

 Shvatio sam da treba da se osvrnem na stare stvari i predstavim ih u novom svijetlu. Drama „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ mi je sama nametnula pitanje šta se dešava kada prestane blagostanje, odnosno stanje u kojem ne postoje posljedice, i počne život. To je bio trenutak kada sam odlučio da radim predstavu po ovom tekstu, jer proces predstave je jedini način za razumijevanje pitanja i dobijanje odgovora. Saradnja sa novom generacijom glumaca, kao i princip po kojem svi oni igraju više likova, mi je pomogla naći univerzalni smisao za ovaj tekst u kojem oni kroz svaku scenu proživljavaju jedan cijeli život. 

                                                                                                                           Luka Kortina reditelj

 

 

Autorski tim

Dramaturg: Balša Poček
Scenografija: Ivanka Vana Prelević
Kostimografija: Tijana Todorović
Scenski pokret: Tamara Vujošević Mandić
Muzički saradnik: Rade Vukčević
Asistent režije: Balša Poček
Asistent kostimografa: Ana Krgović
Izvršna produkcija: Janja Ražnatović

Profesor na predmetu Govor: Dubravka Drakić
Profesor na predmetu Glas: Larisa Dašić-Simović
Saradnik u nastavi na predmetu Gluma: Anđelija Rondović
Saradnik u nastavi na predmetu Pokret: Julija Milačić

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − one =