CNP – Premijerno izvedena predstava “Smrt i djevojka”

U srijedu 17. aprila 2019. godine, premijerno je izvedena predstava “Smrt i djevojka” Ariela Dorfmana u režiji Gorana Bulajića, čime je u CNP-u svečano otvorena adaptirana Scena Studio.

Umjetnički direktor Željko Sošić istakao da je Scena Studio za CNP, po estetskim i produkcionim standardima jednako značajna kao i Velika scena. “Ponosni smo na novu premijeru, ne samo zbog otvaranja Scene Studio već i zbog činjenice da je u pitanju tekst koji je izuzetno značajan i danas aktuelan u svjetskim postavkama. Scena Studio će ostati mjesto na kome će se izvoditi studentske predstave, u mjeri u kojoj to zahtijeva naša saradnja sa FDU, ali će prije svega biti prostor u koji će se ulagati veliki estetski i umjetnički napori da se održi umjetnički kvalitet i da se dobiju isti umjetnički rezultati koje imamo i na Velikoj sceni.” – kazao je Sošić.

“Smrt i djevojka” je svjetski poznat politički triler, napisan u vrijeme uspostavljanja demokratije, nakon dugog perioda diktature. Centralna figura je Paulina Salas, žena koja dobija priliku da se osveti čovjeku za koga vjeruje da je deset godina ranije bio njen mučitelj. Paulinin portret predstavlja žrtve diktatorskog režima čija su prava oduzeta kroz stalna kidnapovanja i mučenja.

Reditelj Goran Bulajić je birao muziku za predstavu, a njegove saradnice u ovom procesu su scenografkinja Anka Gardašević, kostimografkinja Jelena Đukanović i izvršna producentkinja Janja Ražnatović. Uloge su povjerene Juliji Milačić, Draganu Jovičiću i Milošu Pejoviću.  Reditelj je nakon premijere istakao da je bilo izazov raditi na ovom tekstu: “Smrt i djevojka” je tekst izuzetne dramaturške reljefnosti, geometrijski precizan sa principom “uzmi ili ostavi”, podrazumijeva glumce spremne na traganje za katarzom u najopštijem smislu riječi. Fasciniran sam trouglom kao savršenom geometrijskom figurom, posebno kada je pravilno oblikovan dramaturški i literarno, onda kao magnet privlači i traži životnu igru i pažnju.” On je dodao da je Paulina Salas veoma kompleksan lik: “Ona nosi savremene problem koje zovemo “ženskim pitanjem”. Pored toga, ona nosi i stablian ideološki I životni princip. Ona je kao ogledalo, refleksija lica i naličja, medijum u kome se oslikavaju zločin i karijerizam.”

Glumica Julija Milačić je na konferenciji za novinare kazala da joj uloga Pauline Salas možda i najteži glumački zadatak u dosadašnjoj karijeri, a publika je sinoć na premijeri svedočila maestralnoj izvedbi mlade glumice.“Ovo je izuzetno težak tekst. Kada bi se sad ograničili samo na jedan segment, to bi bilo teško. Po meni je manipulacija najznačajniji momenat ovog teksta. Kolika je ta politička moć, u šta sve može da se transformiše i koliko je to jedno veliko zlo. S druge strane imamo Paulinu Salas – između borbe između istine i laži, čistote i manipulacije imamo ženu koja je proživjela torturu. Ženu koja na kraju oprašta, ne ubija svog mučitelja iako je to željela. Paulina je zapravo htjela da iscijeli sebe, time što je zarobila doktora i željela da mu oduzme život, ali se postavlja pitanje da li uopšte nakon svega toga, postoji iscjeljenje.” – kazala je Milačić.

Miloš Pejović u predstavi igra Herarda Eskobara. On je nakon premijere rekao da je zadovoljan načinom na koji su postavili i iznijeli komad: “Drago mi je što je ova predstava postavljena na ovaj način, da probudi u svima koji gledaju želju da promisle šta bi oni uradili u sličnim okolnostima. Ja lično, ne znam. Ono što ja kao glumac moram jeste da pravdam svoj lik. Herardo Eskobar  je čovjek koji zaista vjeruje u pravdu i pravosudni sistem, a svi znamo da je put do pakla često popločan dobrim namjerama.”

Predstava “Smrt i djevojka” je na repertoaru i 18. aprila.