CNP – Program za poneđeljak, 30. maj 2016. godine

 

Da je vjecna Crna Gora

CNP - znak 150

 
 

U ponedjeljak 30.maja, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izveden „PLES DERVIŠA“. Ovaj događaj se organizuje u saradnji sa Turskim kulturnim centrom „Yunus Emre“ iz Podgorice a izvešće ga plesna grupa Derviša Kulturnog centra „Karabaš Veli“ iz Burse.

Kada se spomenu Mevlevije prvo što padne na pamet jeste “Sema” (Mevlevijsko osluškivanje)  ili  pokretanje uz slušanje muzičkih melodija. Obredna igra Sema, koja u doba Hz. Mevlane nije bila vežana za neki poredak, nastala je posredstvom vjerskog i mističnog zanosa. Obredna igra mevlevijskih derviša ”Sema” počevsi od perioda sultana Veleda i Ulu Arif Čelebije pa sve do perioda Pir Adil Čelebije bila je vezana za poredak i zauzimala je značajno mjesto među disciplinama. Učilo se njeno sporovođenje i radilo se na podučavanju drugih. Sema, simbolizuje stvaranje svijeta, vaskršenje u ljudskom domenu, pokretanje u ime ljubavi prema velikom Stvoritelju i spoznaju ropstva i usmjerenost na putu prema “İnsan- ı Kâmil”(Savršenom čovjeku).

Oni koji se bave obrednom igrom “Sema” nose naziv Semazen. Tako da je Sema dokaz Mevlevijskog obreda.

U Mevlevijskom obredu se ne koristi fraza “okretati se”.  Mevlevije obavljaju obred osluškivanja. Svaki derviški red ima jedinstveni argument u prisjećanju na Boga (spomen na Allaha).

Svaki pokret Semaha ima svoje značenje koje kada se sluša uz zvuke nej insturmenta daje spokoj.

 

Ples dervisa

 

Istog dana u 20.30 sati na Sceni Studio u okviru programskog segmenta Scena Akademija biće izvedena predstava „ŠARENO U POKRETU“ u režiji profesora scenskog pokreta Ferida Karajice.

“Pantomima kao glumačka tehnika operiše bespredmetnom radnjom i označavanjem prostora. Bijela pantomima sama po sebi ostala je pomalo zatvorena u tehničkim okvirima a uska u značenjima. Međutim koristeći iskustvo stripa, video igrica i crtanog fima dolazimo do zanimljivih rezultata gdje eksplodira i mašta i duhovitost, brzina igre i promjene ritma. Vježba na temu turističkih putovanja pokazaće vam iskustvo druge godine u ovom radu. Skice za likove nastale imitacijama, posmatranjem okoline, sjećanjem na neke ljude kao i konstrukcije potpuno izmaštane, zatičemo na željeznickoj stanici na peronu jednoga dana. Tamo nas vodi takođe druga godina.

Boja takođe može biti inspiracija za glumačku igru pa će treća godina na tekstu Beketa “Kraj  partije” pokazati svoje iskutvo te inspiracije.

“Komedija del arte je prostor glumačke slobode, improvizacije, vještine primjenjene na likovima Arlekina, Kolombine, Pantalonea i drugih. Gledaćete nekoliko lacija (zadatih situacija u mini scenariju).

Kao pripremu za komičnu igru spremali smo i nekoliko kuhinjskih recepata na glumački način i oni će se takođe naći na trpezi ove večeri. Uživajte i prijatno”!

S poštovanjem Ferid Karajica

U predstavi učestvuju: Milica Šćepanović, Marija Labudović, Vanja Jovićević, Jelena Đukić, Anđela Radović, Marija Đurić, Marko Todorović, Pavle Popović, Vukan Pejović, Vule Marković i Goran Vujović.

 

Sareno u pokretu