CNP – Program za subotu 31. mart 2018. godine

 

 

 

„ŽENIDBA“ NA VELIKOJ SCENI

Predstava „Ženidba“, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Egona Savina, u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem Zetski dom biće izvedena u subotu 31. marta u 20 sati na Velikoj sceni.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradila je Stela Mišković, kostimografiju Jelena Stokuća a scenografiju Vesna Popović.

U predstavi igraju: Nada Vukčević, Zoran Vujović, Dejan Ivanić, Varja Đukić, Nikola Perišić, Gojko Burzanović, Aleksandar Gavranić, Goran Vujović, Olivera Vuković, Stevan Radusinović i Radmila Čolić.

„Predznak savremenog svijeta su slobode. Sloboda izbora, sloboda govora, sloboda odlučivanja, sloboda misli, sloboda djelovanja, sloboda u užem smislu, sloboda u širem smislu.. Slobode kao množina na uštrb, nekad nužno potrebne Slobode kao jednine. Sve te slobode predstavljaju kvazipobjedu u borbi protiv konvencija i stereotipa kojima se čovjek želi ograničiti. Ova predstava progovara o toj borbi, o gušenju pojedinca u normama i okovima društva, o sputavanju vlastite prirode i pokušaju šablonskog života, licemjerju kao nužnosti takvih odluka, osnosno oslobađanju od tih stega i cijeni koja se usput plaća. Cijeni slobode.“

Dramaturškinja Stela Mišković

TEATROVIZIJA NA TVCG1

U subotu 31. marta u 20 sati na TVCG1 biće emitovana prva emisija serijala TEATROVIZIJA.

TEATROVIZIJA je nova forma, nastala kao plod dugogodišnje saradnje Crnogorskog narodnog pozorišta i Televizije Crne Gore. Riječ je o ciklusu emisija kojim će biti prikazane ekranizovane predstave Crnogorskog narodnog pozorišta ili TV drame snimljene prema predstavama, prilagođene televizijskom jeziku.

Ovo je obostrano značajan poduhvat  kojim se populariše pozorišna umjetnost , umjetnički dometi i edukativna uloga narodnog pozorišta. Serijal nije samo repriziranje predstava, već podrazumijeva i polučasovni razgovor sa autorima i tematske priloge, što, po sebi, predstavlja značajan  teatrološki dokument.

Emisije će biti emitovane dva puta mjesečno.

Prva TEATROVIZIJA  je posvećena predstavi “Princeza Ksenija od Crne Gore”. Gost urednika i voditelja Zorana Rakočevića je rediteljka Radmila Vojvodić. Urednik serijala je Vanja Kovačević, reditelj Senad Šahmanović.