CNP – “Smrt i djevojka” premijerno na Sceni Studio

U srijedu 17. aprila 2019. godine, u 20.30h premijerno će biti izvedena predstava “Smrt i djevojka” Arijela Dorfmana u režiji Gorana Bulajića, čime će u CNP-u svečano biti otvorena adaptirana Scena Studio.

Scenografkinja predstave je Anka Gardašević, kostimografkinja Jelena Đukanović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović. U predstavi igraju: Julija Milačić, Miloš Pejović i Dragan Jovičić.  Pored autorskog tima i uprave pozorišta, konferenciji za novinare je prisustvovao i ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

“Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici da sa kolegama iz Crnogorskog narodnog pozorišta obiđem adaptiranu Scenu Studio, koja, bez sumnje, predstavlja jedan novi, moderan i nadasve funkcionalan sadržaj u okviru nacionalnog pozorišta. Kao što imate priliku da vidite, scena Studio je nakon adaptacije, za koju je Država opredijelila 120.000 eura, postala multifunkcionalan kompaktan prostor, opremljen savremenom audio, video i rasvjetnom opremom, ” istakao je ministar Bogdanović. On je dodao i da” posebno raduje činjenica da ovo nije jedini iskorak koji prepoznajemo kod Crnogorskog narodnog pozorišta tokom tekuće godine. Završetak adaptacije Scene Studio vidim kao nastavak dinamičnih i progresivnih aktivnosti, koje će za rezultat imati produkciju čak pet novih predstava samo u ovoj godini. Snažni iskoraci su zapaženi i na planu međunarodne saradnje, tako da ćemo već ovog oktobra, novu pozorišnu sezonu otvoriti predstavom u režiji Andrija Žoldaka, jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja. Sve to govori o Crnogorskom narodnom pozorištu kao o jednoj od institucija koje pružaju nemjerljiv impuls cjelokupnoj kulturi naše države. “

Direktorica CNP-a Zorana Kralj je skrenula pažnju na važnost ulaganja u institucije kulture: “Sa zadovoljstvom najavljujemo premijeru predstave “Smrt i djevojka” Arijela Dorfmana, u režiji Gorana Bulajića na Sceni Studio. Ovo će biti prva premijera na adaptiranoj Sceni Studio, što je i povod današnje posjete CNP-u ministra kulture, gospodina Aleksandra Bogdanovića. Zahvaljujem se ministru zbog učešća na ovoj konfereneciji za novinare, u zajedničkom naporu i sa zajedničkim ciljem  da i kroz priču o završetku radova na Sceni Studio, skrenemo  dodatnu pažnju na važnost ulaganja u institucije kulture, na važnost ulaganja u Crnogorsko narodno pozorište, u objekat koji zbog svoje starosti, ali i zbog činjenice da je kroz njega prošlo više od milion i 600.000 posjetilaca, nesumnjivo zaslužuje posebnu pažnju države i podršku u planiranim investicijama i projektima koji treba da unaprijede ukupno funkcionisanje CNP-a.” kazala je Kralj.

“Danas imamo multifunkcionalan prostor, opremljen savremenom audio, video i rasvjetnom opremom, sa teleskopskim tribinama kapaciteta 135 mjesta za gledaoce (nekadašnjih 70). Prostor je dodatno zvučno i termički izolovan, sa akustičnom obradom, što ga čini pogodnim za dramske i muzičke manje forme, kao i za filmske projekcije. Još jednom želim da naglasim da ohrabruje spremnost i podrška resornog Ministarstva da u narednom periodu riješimo goruće probleme koji opterećuju Crnogorsko narodno pozorište, uz prepoznavanje ove institucije kao vodeće teatarske kuće ali i središta najvažnijih kulturnih i umjetničkih zbivanja u zemlji.” – dodala je ona.

Umjetnički direktor Željko Sošić istakao da je Scena Studio za CNP, po estetskim i produkcionim standardima jednako značajna kao i Velika scena.

 “Veliko mi je zadovoljstvo da najavim otvaranje adaptirane Scene Studio, scene koja je imala posebno mjesto i u našoj prethodnoj repertoarskoj politici ali i posebno mjesto kod naše publike. To je bila i ostala scena koja dozvoljava i zahtijeva drugačiji odnos između pozorišnih stvaralaca, prije svega glumaca i publike. Sa ponosom najavljujemo novu premijeru, ne samo zbog otvaranja Scene Studio već i zbog činjenice da radimo tekst koji je izuzetno značajan i danas aktuelan u svjetskim. Scena Studio će ostati mjesto na kome će se izvoditi studentske predstave, u mjeri u kojoj to zahtijeva naša saradnja sa FDU, ali će prije svega biti prostor u koji će se ulagati veliki estetski i umjetnički napori da se održi umjetnički kvalitet i da se dobiju isti umjetnički rezultati koje imamo i na Velikoj sceni.” – kazao je Sošić.

Reditelj Goran Bulajić izrazio je zadovoljstvo zbog zrelog profesionalnog procesa:

“Neobično mi je drago i privatno i profesionalno što sam dio ove priče, što sam dio nekih dobrih pravih pozorišnih okolnosti, što je iza prije svega predstave i otvaranja scene stalo kompletno Crnogorsko narodno pozorište, po svim segmentima. Sve probe su bile  siguran i profesionalan hod prema rezultatu koji ćete da procijenite ovih dana na izvođenju predstave. Tema kojom se bavimo i način koji smo odabrali apsolutno korespondira sa početkom rada Scene Studio, tematski, prostorno i teatrološki.” – rekao je Bulajić.

Gostujući glumac iz Sarajeva, Dragan Jovičić, prvak je sarajevskog Kamernog teatra 55. On je kazao da mu je velika čast da igra u Crnogorskom narodnom pozorištu: “Posebno mi je drago što igram na Sceni Studio. Kamerna scena je puno značajna za nas glumce, jer tu se peče ovaj naš glumački zanat. Na ovoj sceni nema laganja, sve se vidi i prepoznaje. Drago mi je što sam dio ovog tima i što radimo baš ovaj tekt. Ovo je dobro upozorenje da se mora voditi računa i da se žensko pitanje ne smije gurati u zapećak.” – kazao je Jovičić.

Glumac Miloš Pejović je rekao da mu posebno drago što je dio ovog projekta: “Mala scena je zaista izazov i posebno mi je drago što sam pozvan da zaigram u CNP-u baš u predstavi koja otvara Scenu Studio. Ovaj proces je bio zaista poseban, i ovo iskustvo je zaista za mene bilo dragocjeno. Bavimo se jednom jako dobrom temom i mislim da smo napravili dobru predstavu.”

Glumica CNP-a Julija Milačić zadovoljna je postignutim: “Na samom početku procesa kad sam dobila poziv saznala sam da sam jedini član ansambla koji igra u ovoj predstavi i razgovarala sam sa svojim ocem koji je fudbalski trener a on mi je rekao “Pa sine sad brani boje svog kluba”. I nadam se da sam ih odbranila, nadam se da sam na visini zadatka ali to ne bih uspjela da nisam imala ovako divne kolege sa kojima sam uživala u svakom dijelu procesa.” – istakla je Milačić.

Scenografkinja Anka Gardašević kazala je: “Svako ko se bavi umjetnošću žudi za tim da radi. Sam process rada je najbitniji i iz tog procesa, kada se radi sa zadovoljstvom mora izaći nešto dobro. Vjerujem da smo to u ovoj predstavi postigli.”

Kostimi su djelo Jelene Đukanović. Ona je rekla da je pred njima bio ozbiljan zadatak: “Pred rediteljem i glumcima bio je zaista ozbiljan umjetniči zadatak. Od prvog dana zajedno smo išli kroz taj proces, Anka i ja malo diskretnije ali smo pažljivo osluškivale šta je to što njima treba da bi svoju ulogu što bolje iznijeli. Process je bio težak i naporan ali nama je izgledao kao igra zbog divne atmosfere koju Goran uvijek napravi kada radi sa saradnicima.”

Predstava “Smrt i djevojka” je na repertoaru i 18. aprila.