„Čuvari tvog poštenja“ na festivalu Novi tvrđava teatar

 

 

Predstava „Čuvari tvog poštenja“ Borisa Liješevića, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta biće izvedena u utorak 4. jula 2017. godine, u 21 sat, u okviru takmičarske selekcije četvrtog izdanja ambijentalnog pozorišnog festivala Novi tvrđava teatar u Čortanovcima.

 

 

Manifestaciju sa internacionalnim predznakom organizuju osnivači Tvrđava teatra, festivala koji je pod ovim nazvom imao nekoliko izuzetno uspješnih izdanja u Smederevu. Ove godine na obroncima Fruške gore u Čortanovcima, u Vili Stanković, publika će na otvaranju festivala 3. jula moći da vidi „Famu o biciklistima“ u režiji Roberta Lenarda (Novosadsko pozorište), a u konkurenciji za nagrade do 8. jula naći će se još tri predstave. Pored „Čuvara tvog poštenja“ i „Fame o biciklistima“ u takmičarskom dijelu biće izvedene još i predstave „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića (Bitef teatar/ Centar za kulturu Tivat/ Festival Maszk Segedin/ Firchie Think Tank Studio Novi Sad) i „Nevidljivi ljudi“ u režiji Nemanje Rankovića (Narodno pozorište Užice). 

Van takmičarske selekcije biće igrana „Ukrađena ličnos’“ Milana Gutovića, kao i  diplomska predstva studenata Akademije lepih umetnosti i multimedija iz Beograda „Međuigre“, u režiji Vide Ognjenović, koja će biti izvedena u čast nagrađenih, na zatvaranju festivala.    

U žiriju su ove godine teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl, rediteljka Mia Knežević i glumica i rediteljka Kinga Mezei. Oni će odlučivati o nagradama u kategorijama: najbolja predstava, režija, muška i ženska uloga, a dodijeliće i specijalnu nagradu. 

Idejni tvorac, umjetnička direktorka i selektorka festivala je Vida Ognjenović. Obrazlažući ovogodišnju selekciju ona je naglasila da je pri kreiranju festivalskog repertoara, prije svega, bila vođena odjekom izabranih predstava u umjetničkom i širem društvenom kontekstu. 

– Među predstavama biram one koje spremno i žestoko odgovaraju na savremene izazove. Smatram da odabir treba da je slobodan i što manje uslovljen spoljnim ograničenjima, pa ni unapred zadatom temom festivala. I moto zbog toga izostavljamo. Naravno, jedan uslov je neizbežan – a to je da se predstava može izmjestiti iz omeđenog u otvoren prostor, a da ne gubi od svoje zaokružene izražajne forme i strukture. Dovoljno – izjavila je Ognjenović.

 

 

Autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“ nastao je u kreativnoj sinergiji sa glumačkim ansamblom našeg pozorišta i savremena je priča sa puno smijeha i gorčine, ali i mnogo prepoznavanja. Ideju za komad Liješević pronašao je u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih – šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu. 

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin. 

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

 

 

Učešćem „Čuvara tvog poštenja“ na festivalu u Čortanovcima Gradsko pozoriše započinje julski festivalski niz. Nakon Novog tvrđava teatra, slijedi 25. Kotorski festival pozorišta za djecu u okviru kojeg ćemo se predstaviti sa četiri naslova. U takmičarskoj selekciji 6. jula biće izvedena predstava „Romeo i Julija“ Emilije Mrdaković, a 8. jula „Mi djeca sa stanice Zoo“, u režiji Ana Vukotić. U pratećem segmentu festivala, 7. jula biće igran koprodukcijski projekat sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu „Kinez“, koji je režirala Anja Suša, a 11. jula „Kod Nojeve barke u osam“ Roberta Valtla. Nakon Kotora, slijede gostovanja na jubilarnom, 30. izdanju Barskog ljetopisa gdje ćemo izvesti tri naše predstave: 18. jula „Kod Nojeve barke u osam“, 24. jula „Čuvare tvog poštenja“ i 25. jula „Ljepoticu i Zvijer“.