Dan Gradskog pozorišta – Promocija publikacije “Uzlet” i dodjela nagrada i priznanja

 

 

Dan Gradskog pozorišta biće obilježen u srijedu 27. decembra 2017. godine, u 12 sati, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“. Tim povodom, za izuzetna dostignuća, po prvi put biće uručena nagrada „Vasilije Ivanovič Šćućkin“, koja nosi ime osnivača pozorišta. Takođe, biće dodijeljena i godišnja priznanja za poseban umjetnički doprinos u 2017, kao i za visoke rezultate ostvarene u tehničkom i administrativnom sektoru.

Rođendan će biti povod za predstavljanje publikacije „Uzlet“ koja donosi presjek najznačajnijih momenata u Gradskom pozorištu od 2012. do 2017. godine. Publikacija je monografskog karaktera, a objavljena je s ciljem da ostane pisani trag o tome šta je sve Gradsko pozorište u proteklih pet godina uradilo, koliko je to uspješno radilo i na koji način je to valorizovala domaća i regionalna publika i kritika.

 

Kratak istorijat Gradskog pozorišta:

Priča Gradskog pozorišta počela je 1951. godine kada je, inicijativom reditelja i utemeljivača mnogih teatarskih kuća u Crnoj Gori Vasilija Ivanoviča Šćućkina, u tadašnjem Titogradu osnovano Pionirsko pozorište. Pripreme za početak rada novog teatra odvijale su se u prostorijama bioskopa „Kultura“, upravo na mjestu na kojem sada niče zgrada Gradskog pozorišta. Pionirsko pozorište 1959. godine integrisano je, sa Dječjom bibliotekom, u Pionirski kulturni centar. Osamostalilo se 1994. godine i dobilo ime Dječje pozorište. Formiranjem Večernje scene, koja od decembra 1999. godine djeluje sa Dramskom scenom za djecu i Lutkarskom scenom za djecu, Dječje pozorište započelo je proces transformacije u Gradsko.

Na sjednici Skupštine opštine Podgorica 27. decembra 2002. godine, usvojena je odluka o osnivanju Javne ustanove Gradsko pozorište Podgorica.

Na repertoaru teatra danas je 31 predstava sa Dramske i Lutkarske scene za djecu, kao i sa Večernje scene za odrasle – od književnih klasika za najmlađe do savremenih autora. U kolekciji Gradskog pozorišta su i stotine priznanja sa svih važnih festivala u zemlji i regionu…