DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

 

DAR ZAGREBU

 

Na Zrinjevcu je 12. 6. 2016. održan DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA.

Unatoč kišnim i pljuskovitim prognozama, program je ipak održan u ugodnom vremenu, svečano i veselo, a bilo je i dosta naših sugrađanki i sugrađana, kao i turista. Bilo bi ih i više, jer nacionalne manjine u Gradu Zagrebu žele upravo ovakvom javnom svečanošću pokazati da pripadaju ovome Gradu. Na žalost, opet je izostala primjerena  medijska najava, čime se ponavlja višegodišnja pogreška i veliki propust da  zagrebačka i hrvatska javnost učestvuje u ovakvim lijepim susretima. Nije to program lokalnog karaktera i upitnih umjetničkih dometa, već poseban događaj vrhunske kvalitete i lijepih emocija, itekako potreban u svakome, a pogotovo današnjem vremenu.

Program je uspješno vodila Karmela Vukov Colić. Prisutnima su se, potom, obratili: Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. Istaknuli su zadovoljstvo pravnim i stvarnim položajem nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, a njihova obraćanja nisu bila tek prigodničarska, već sa osvrtom na prijeđeno i ono što nas čeka, kao i odrazima ukupne društveno ekonomske situacije na status i daljnji rad nacionalnih manjina.

 

Govornici

 

Grad Zagreb ima osamnaest nacionalnih manjina, a programom su se predstavile: albanska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, poljska, romska, rusinska, ruska, slovačka, slovenska, ukrajinska i talijanska.

 

Nacionalne manjine

 

Crnogorska nacionalna manjina predstavila se izvedbom tradicijskih crnogorskih pjesama: Gledala sam s Koma plava, Tekla voda na valove i Što se mala uobrazi, u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora „Montenegro“ Zagreb. Uvodno, uz taktove pjesme Pod onom, pod onom, gorom zelenom, izveden je dio tradicionalnog crnogorskog kola. A crnogorska trpeza? Priganice i sir, proja, pršut i sir, razne pite i pitice, kroštule, baklave, hurmašice, vino Vranac, lovori  i  ružmarin koji se dijelio svima…

 

Crnogorska nacionalna manjina - 1

Mjesoviti hor Montenegro

Crnogorska nacionalna manjina - 2

Mjesoviti hor Montenegro 2

 

A nacionalne trpeze? Doslovce su se rušile od slatkih i slanih jela, bezbrojnih kolača, vina izvornog porijekla…. Počastili smo dostojno Zagrepčanke i Zagrepčane i  turiste, kojima je sve prijalo….

 

Crnogorska trpeza

 

Na Zrinjevcu je to bio lijep događaj  koji nadilazi folklornu manifestaciju, bio je to DAR Zagrebu njegovih nacionalnih manjina, sa dijelom bogatog stvaralaštva koje su  rado podijelili  svima prisutnima. Valjda će jednom ponovno doći vrijeme da javni i ostali mediji prepoznaju i prikažu ovaj program koji im se nudi „na tanjuru“.

 

Gosti - 1

Gosti - 2

Prilog:
Danilo Ivezić, dipl. politolog