Danas počinje jedanaesti UnderhillFest


Jedanaesti UnderhillFest – međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma svečano će biti otvoren u utorak, 16. juna 2020. godine, u 20.30 sati na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici kada će biti prikazan film “Zemlja meda” u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova. Ovaj dokumentarni film  započeo je svoje predstavljanje svijetu kao višestruki pobjednik Sandens festivala – Najbolji film selekcije svjetskog filma, najbolja kamera u selekciji svjetskog dokumentarnog filma i specijalna nagrada žirija za uticaj i promjenu. Film “Zemlja meda”, dobitnik mnogih nagrada, nominovan je i za najbolji dokumentarni film i najbolji strani dugometražni film na 92. dodjeli Oskara – čime se upisao u istoriju svjetske kinematografije kao prvo ostvarenje koje je dobilo ove dvije nominacije.

Na konferenciji za novinare, PR UnderhillFesta Miroslav Minić je istakao da će podgorička publika od 16. do 23. juna na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku moći da vidi najbolja ostvarenja u proteklih godinu dana, a kao i prethodnih godina filmski selektor je Vuk Perović. Filmovi su podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a o najboljima će odlučivati tročlani žiri producentkinja Jelena Mišeljić i reditelji Gojko Berkuljan i Ivan Marinović.

U regionalnoj selekciji je osam filmova. Osim ZEMLJE MEDA –  DA JE MENI ONO ŠTO MI NIJE u režiji Višnje Skorin, GOVORI DA BIH TE VIDEO Marije Stojnić, IMALA SAM 10 GODINA Velibora Čovića, KUĆA MALE ZVIJEZDE Slađane Lučić, TO SAM ŠTO JESAM – GIPSY MAFIA Andrijane Stojković, TUSTA Andreja Korovljeva i UMETNOST SEĆANJA. Jelene Radenović. U međunarodnoj selekciji biće prikazano osam filmova – ANDREJ TARKOVSKI. FILM KAO MAGIJA u režiji Andreja A. Tarkovskog – sina proslavljenog reditelja, BUĐENJE NA MARSU Dee Gjinovci, NAŠA VREMENSKA MAŠINA u režiji Yanga Suna i Lea Chianga, NOMAD: STOPAMA BRUSA ČETVINA Wernera Herzoga, TUNEL Nine Orjonikidze I Vana Arsenishvilia, ZA SAMU u režiji Waad Al – Khateab I Edearda Wattsa,  ZASTUPNICE Hillary Bachelder I ZEMLJA JE PLAVA KAO POMORANDŽA Iryne Tsilyk. U vantakmičarskoj selekciji su tri filma LJEPŠI SVIJET Erwina Wegenhofera, OGNJILO Vladimira Perovića i VRPCA AT STIVI Danila Penda.  

Kao i prethodnih godina, prijatelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Filmski centar Crne Gore… 

Konferenciji za novinare prisustvovala je sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović koja je istakla da od osnivanja UnderHillFesta Glavni grad podržava festival i da je tako i ovaj put, u okviru 21. Podgoričkog kulturnog ljeta.

“Svjedoci smo da je situaciju u posljednjih nekoliko mjeseci prilično otežala funkcionisanje, kako festivala tako i samih programa. Što se tiče kulture u gradu, stava smo i zasad to dobro radimo, da svi festivali i svi programi koji su bili podržavani u budžetu Glavnog grada dobiju podršku, kako finansijsku, tako i tehničku”, naglasila je Medigović.

Reditelj Gojko Berkuljan, član žirija 11. UnderhillFesta, rekao je da je festival tada njemu kao studentu filmske režije predstavljao jednu od glavnih destinacija kada je film u pitanju.

“Naročito kad smo željeli da se edukujemo i da pratimo ono što je vezano za dokumentarni film, kako u regionu, tako i u svijetu. Ovo je uvijek bilo to mjesto koje nam je nudilo priliku da se sa svim tim upoznamo”, istakao je Berkuljan.

U srijedu veče, u 21 sat u Njegoševom parku, biće premijera filma IMALA SAM DESET GODINA u režiiji Velibora Čovića.

“Tema filma može se smjestiti u sljedeći okvir: Lako je dočekati svoje, mnogo je teže prihvatiti druge, posebno one druge koje treba braniti od sebe, kako kaže Marko Miljanov”, rekao je Čović na konferenciji za novinare, podsjetivši da je blizu 100.000 ljudi s Kosova 1999. godine našlo utočište u Crnoj Gori.

“Tragom moje dokumentacije, fotografija i video-zapisa 20 godina kasnije otišao sam na Kosovo i ušao u najmanje 50 kuća. I u svakoj kući otprilike ista priča i u svakoj porodici sam čuo dvije riječi – besa i čojstvo. Izbjeglice nisu zaboravile nijedan detalj iz izbjegličkog vremena provedenog u Crnoj Gori i, ne samo stariji već su to roditelji prenijeli na djecu”, zaključio je Čović, inače dugogodišnji televizijski novinar.

U okviru 11. UnderhillFesta, već petu godinu za redom, biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. Počevši od srijede, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 18 sati biće organizovan program U FOKUSU. Biće prikazani filmovi ZASTUPNICE, UMETNOST SEĆANJA I ZEMLJA JE PLAVA KAO POMORANDŽA.  

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević je kazala da autorka dokumentarnog filma ,,Umetnost sećanja”, koji će biti prikazan 18. juna, Jelena Radenović, jedna je od nagrađivanih učesnica radionica koje su održane ranijih godina na UnderhillFestu.

“To dosta govori o značaju Festivala za promociju ženskog stvaralaštva i podršku mladim autorkama. Osim što ih edukuje, daje im prostor da prezentuju svoje radove”, rekla je Raičević.

Nakon filmova u biblioteci, biće organizovane panel diskusije. Nakon filma ZASTUPNICE biti organizovana diskusija sa bivšom predsjednicom Opštine Kolašin Željkom Vuksanović, a  nakon filma UMETNOST SEĆANJA diskusija na temu antifašističkog nasljeđa u Crnoj Gori sa dr Slavicom Stamatović-Vučković, diplomiranom inženjerkom arhitekture i prodekanicom za međunarodnu saradnju, te vanrednom profesoricom na Arhitektonskom fakultetu i Milenom Filipović, ekspertkinjom za kulturni turizam regionalnog savjeta za saradnju, sa sjedištem u Sarajevu. Diskusiju će modelirati dr Tatjana Koprivica, istoričarka umjetnosti.

Generalna sekretarka Fondacije Petrović Njegoš Milica Perišić izrazila je zadovoljstvo što Fondacija može i ove godine da doprinese festivalu.

 ,,S obzirom na misiju Fondacije koja podrazumijeva učešće u promociji i razvoju Crne Gore, ne samo u Crnoj Gori, kao i afirmaciju, ne samo u Crnoj Gori, već i na regionalnom i evropskom nivou, ove godine će to biti podrškom svečane ceremonije zatvaranja festivala 23. juna projekcijom filma ,,Ljepši svijet” Ervina Vagenhofera”, kazala je Perišić.

Minić je rekao da će gosti biti i producentkinja filma KUĆA MALE ZVIJEZDE Tamara Babun i reditelj filma TUSTA Andrej Korovljev.

Svako veče festivala posjetioci treba da dođu u 20.45 kako bi se smjestili i sprovele  sve mjere NKT-a.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − one =