Dani nacionalnih manjina Grada Zagreba

 

 

 

U organizaciji KOODINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA u središnjem gradskom parku Grada Zagreba ZRINJEVCU 16. 6. 2013. održana manifestacija Dani nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Brojnim zagrepčanima i gostima, 18 nacionalnih manjina se predstavilo svojim stvaralaštvom, tradicijskim običajima, narodnom nošnjom i gastronomskim delicijama u programu koji je započeo u jutarnjim a završio u kasnim popodnevnim satima.

 

Dani nacionalnih manjina grada Zagreba - 4

 

Prisutne je u ime organizatora pozdravio Zoltan Balaž Piri, predsjednik Koordinacije, a u ime Grada Zagreba Elizabeta Knorr, izaslanica gradonačelnika. Voditeljica programa je bila Urša Raukar, dramska umjetnica.

Predstavljanje je započelo revijom narodnih nošnji, nastavljeno nastupom folklornih i pjevačkih društava i bogatom ponudom trpeze na štandovima osamnaest nacionalnih manjina koje žive u Gradu Zagrebu.

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba je u suradnji s Društvom Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb predstavilo dio bogatstva tradicije i kulture crnogorskog naroda: kulinarskim specijalitetima na štandu (priganice, sir, med, patišpanj, kačamak…-koje su napravile članice Društva i Vijeća); crnogorskim vinima- Vranac i Krstač; revijom crnogorske narodne nošnje-ženske i muške (koju su nosili- Jadranka Šincek i Miloje Potpara); nastupom Zbora “Montenegro” u Paviljonu Zrinjevac s pjesmama: VRSUTA, IVANOVA KORITA i VESELICA- pod ravnanjem Ismeta Kurtovića a uz pratnju Edina Džaferagića i izlaganjem manjeg dijela naše izdavačke i informativne djelatnosti.

 

Dani nacionalnih manjina grada Zagreba

Dani nacionalnih manjina grada Zagreba - 5

Dani nacionalnih manjina grada Zagreba - 3

Dani nacionalnih manjina grada Zagreba - 6

Dani nacionalnih manjina grada Zagreba - 2

 

Danilo Ivezić, dipl. politolog