Danilovgrad – Projekcija filma u okviru projekta “Senamea Film festival”


U danilovgradskom Centru za kuluru, 20. decembra 2019. godine, sa početkom u 17h biće upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma “Taurunum Boy”, ovu projekciju pratiće i otvorena diskusija sa nazivom “Potraga za identitetom u malim sredinama”.

Projekcija filma realizuje se u okviru projekta “Senamea Film festival” kroz ediciju Seanema PopUp koju realizuje NVO Ja djelujem. Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva kulture, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, drugih državnih i lokalnih institucija kulture, kao i Evropskog fonda za demokratiju (European Endowment for Democracy). Pridruženi partner ovoj nevladinoj organizaciji je i Unija srednjoškolaca Crne Gore.

SEANEMA- umjetnost za društvene promjene, platforma kino-aktivizma, koja je kroz SeanemaFilmFestival prepoznata kao platforma koji unapređuje crnogorski kulturni kontekst i demokratske procese u Crnoj Gori, a kroz ovaj projekat poseban akcenat se stavlja na SeanemaPopUp!, koji predstavlja putujući bioskop koji će obići najmanje šestcrnogorskih gradova, južne, centralne i sjeverne regije.

Cilj ovog projekta je da obezbijedi jednak pristup filmskom sadržaju, sa posebnim naglaskom na mlade i marginalizovane grupe u društvu, kao i podstiče konstruktivnu raspravu o ljudskim pravima i multikulturalizmu.

“Seanema je zasnovana na ideji da umjetnost mora biti demokratska na način da podržava ljudsku interakciju, kao i na taj način inicira prirodan proces kulturne, intelektualne i političke emancipacije našeg društva. Seanema, osim medijskog, omogućava fizički prostor za otvaranje dijaloga na temu društvenih dešavanja u Crnoj Gori.  Kontinuiran priliv estetskog sadržaja kroz filmske projekcije, aktivna razmjena vrijednosti u neposrednom okruženju kroz otvorene rasprave sa publikom, tj. promovisanje i projektovanje oblika građanskog učešća i ponašanja u društvu – to je ono što ovaj projekat suštinski pruža. Podizanje svijesti o važnosti poštovanja jednakih mogućnosti, prava manjina, pluralizma misli, stavova, pogleda na svijet, je sistem vrijednosti i standard koji Seanema želi da promoviše na nivou zajednica širom Crne Gore, i na taj način pomaže procesima integracije u EU.”

Seanema PopUp! bioskop putuje do juna 2020. godine.

Projekcija u Centru za kulturu Danilovgrad predstavlja prvu projekciju iz edicije PopUp, ulaz za projekciju je besplatan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × four =