Dedić i Gekić: Gašenjem KotorArta gube svi, ne dobija niko

 

 

 

Nakon proslavljenih violinista Stefana Milenkovića i Romana Simovića, apelu za opstanak Međunarodnog festivala KotorArt pridružili su se i američki pijanista porijeklom iz regiona Kemal Gekić i džez pijanista Matija Dedić.

 

„Kotor Art zasigurno spada u najbitnije i najljepše festivale na ovim prostorima u što sam se i sam, kao i moji roditelji, mogao uvjeriti u više navrata. Gašenje ovakvog festivala koji odiše divnom atmosferom tog prelijepog grada, velike pozitive i profesionalizma organizatora,  značilo bi veliki gubitak za kulturu uopšte. Ovaj festival je kroz zadnje godine ponudio posjetiocima najbolje od najboljeg i duboko se nadam i vjerujem u njegov dalji i još uspješniji nastavak“, ocijenio je Dedić, koji je više puta nastupao na KotorArtu, na koncertima sa različitim umjetnicima među kojima su i njegovi roditelji, Arsen i Gabi.

 

 

Poznatom američkom pijanisti Kemalu Gekiću čini se nevjerovatnim da bi KotorArt na svoju devetogodišnjicu bio unižen sa nivoa istitucije od nacionalnog značaja i uskraćen za finansiranje.

„Takvim tretiranjem KotorArta gube svi a ne dobija niko. KotorArt je svjetionik crnogorske kulture koji je ostavio neizbrisiv otisak na kulturni život jugoistočne Evrope svojim izvanrednim programom. Podržavam KotorArt bez ikakve rezerve i apelujem na one koji odlučuju o tome da razmotre i preispitaju svoje odluke, i na one koji znaju šta to znači za našu kulturu, da daju svoju bezrezervnu podršku ideji da festival ostane na dosadašnjem ili čak višem nivou“, ocijenio je Gekić, inače profesor na Majami univerzitetu i jedan od najboljih svjetskih interpretatora muzike Franca Lista.

 

 

Apel umjetnika za održavanje KotorArta uslijedio je nakon informacije da KotorArt kao festival od nacionalnog značaja još nema sporazum sa Ministarstvom kulture Crne Gore niti budžet za održavanje ovogodišnje manifestacije.

Kao međunarodni festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, i jedan od najvećih i najposjećenijih u regionu, KotorArt se tradicionalno odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Ministarstva kulture i UNESCO-a, uz saradnju sa brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima.

IX Međunarodni festival KotorArt planiran je za period od 29. juna do 14. avgusta sa preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja širom planete, podijeljeni u pet programskih segmenata: Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorAPPS, Don Brankovi dani muzike, Pjaca od filozofa i Festival klapa Perast. Zajedničko otvaranje planirano je za 29. jun u Kotoru.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + twelve =