Deseti dan Bijenala crnogorskog teatra


Desetog dana Bijenala crnogorskog teatra, u četvrtak 31. oktobra je u Dramskom studiju Prazan prostor u 20 sati izvedena predstava “Sobe” koju je po tekstu Ilije Đurovića režirao Mirko Radonjić.

U predstavi igraju: Aleksandar Gavranić, Pavle Prelević, Slaviša Grubiša i Stevan Vuković.

Nakon predstave, moderatorka okruglog stola kritike i medija Stela Mišković razgovarala je sa glumicma i autorskim timom o procesu rada na predstavi.

Pisac teksta Ilija Đurović je kazao da nije imao namjeru da napravi generacijski prikaz. “Priča služi tome da samu sebe objasni. Kako sam bio prisutan na probama sve vrijeme procesa, to zajedničko vrijeme proizvelo je suštinske promjene na tekstu. Mene sada, kao pisca, čeka posao da napišem treću verziju teksta.” – rekao je Đurović.

Mirko Radonjić je kazao da mu je, kao reditelju, polazišna tačka bila priznavanje činjenice da niko od njih ne zna kako žive ta dva čovjeka. “Za mene je priča o ova dva čovjeka priča o apsolutnim marginalcima. Baveći se tim materijalom, shvatili smo da moramo naći lične uglove iz kojih ćemo govoriti o tome i da nema smisla folirati se da znamo kako oni žive.” – kazao je Radonjić.

Glumci su bili složni u tome da je ovaj proces za njih bio nešto posebno. Aleksandar Gavranić je rekao: “Meni je ova priča bila važna jer proizilazi iz našeg društveno – političkog konteksta. Proces je pratila opuštenost, povjerenje i otvorenost, svi smo bili slobodni i vjerovali jedni drugima – i onda je bilo mnogo lakše otvoriti se i raditi sa sobom.”

Pavle Prelević je kazao da je ovo njegova i Stevanova prva profesionalna predstava, posle prve godine Akademije. “Mislim da ću tek za nekoliko godina shvatiti koliko mi je ovaj process značio i koliko sam iz njega naučio.” – rekao je Prelević.

Stevan Vuković: “Ponosan sam na predstavu koju smo stvorili u nezavidnim produkcijim uslovima. Ona je plod čiste ljubavi, davanja i požrtvovanosti i dokaz da u pozorišnom stvaranju treba ići i vaninstitucionalnim putevima.” – zaključio je Vuković.

Slaviša Grubiša je kazao da mu nije bilo teško da se bavi ovom temom. “Otkako sam svjestan sebe, svjestan sam i likova kao što su likovi iz naše predstave. Želio sam da ovom predstavom progovorimo o svemu što se dešava a pred čim zatvaramo oči.” – istakao je Grubiša.

Marija Backović je rekla da Prazan prostor ima već dvije produkcije i planira još dvije ove godine. “Mi smo trupa u kojoj svako ima svoje zadatke, uloge ali i odricanja.” – rekla je Backović.

Večeras će u Crnogorskom narodnom pozorištu u 20 sati na zatvaranju Bijenala crnogorskog teatra biti obilježen i Dan crnogorskog narodnog pozorišta. Na svečanosti će biti uručene godišnje nagrade i priznanja koja dobijaju članovi i saradnici CNP-a, nagrada za najbolji savremeni domaći dramski tekst, kao i nagrade najboljima na ovogodišnjem Bijenalu. Nakon uručenja nagrada će ansambl Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja izvesti predstavu “Mjesec dana na selu” I. S. Turgenjeva u režiji Paola Mađelija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + 5 =