Dijaspora – Nataša Vučinić iz Lovćenca odabrala studije crnogorskog jezika na Cetinju

 

 

Nezavisna produkcija crnogorske dijaspore Krstaš media na svom You Tube kanalu postavila je video prilog “Dijaspora na fakultetu za crnogorski jezik i književnost” u kojem Nataša Vučinić iz Lovćenca govori o ostvarenju svog sna – studiranju u Crnoj Gori.

CetinjeKao rezultat uspješne saradnje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Odsjeka za identitetska pitanja u Upravi za dijasporu Crne Gore, od ove godine će studije crnogorskog jezika na Cetinju pohađati i po dvije studentkinje iz Argentine i Vojvodine. Jedna od njih je i Nataša Vučinić iz Lovćenca.

FCJK CetinjeNataša Vučinić je od prvih školskih dana učesnik kulturno umjetničkih manifestacija Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, a u posljednje dvije godine uspješno vodi dramsko recitatorski studio Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca.

Lovćenac je varoš u opštini Mali Iđoš, jedinoj opštini u crnogorskoj dijaspori u kojoj je crnogorski jezik u službenoj upotrebi. Uveden je 2010. godine na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ glasovima odbornika Crnogorske partije i njenih koalicionih partnera.