Drugi dan 29. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu


Drugi dan 29. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu obilježilo je nekoliko programa.

U Atrijumu Kulturnog centra “Nikola Đurković” sa početkom u 21 čas, izvedena je predstava “Na ivici” starije srednje grupe Dramskog studija Prazan prostor koja govori o teškoćama adolescenata koji korčaju ivicom između dobrog i lošeg društva, razvedenih roditelja, sopstvenih želja i tuđih ambicija, života i smrti – hrabra priča naše đece koja nas, gledajući direktno u oči, opominju.

Na Ljetnjoj pozornici izvedena je repriza predstave “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih iz Novog Sada koja je prethodne noći otvorila 29. Kotorski festival pozorišta za djecu. “Na vukovom tragu” je autorska adaptacija čuvenog romana Zov divljine Džeka Londona. Ova pozorišna kompozicija, kako je naziva reditelj Jakub Maksimov, od šest glumaca, jednog bubnjara, deset mikrofona, četiri psa i jednog jelena – govori o Bakovoj avanturi, avanturi punoj nevolja i iznenađenja izazvanih ne samo nepoznatim okruženjem, već i buđenjem njegovog do tada nepoznatog duha.
Ovu pozorišnu predstavu publika će imati priliku da vidi i četvrtog dana Festivala, 4. jula sa početkom u 21 čas, na sceni Atrijuma Buća u Tivtu. Ovaj program realizovan je zahvaljujući Opštini Tivat, Porto Montenegru, Centru za kulturu Tivat, kao i Turističkoj organizaciji Tivat.

Drugog dana Festivala sa radom je započela i Kritičarnica –  škola pozorišne kritike koja đeci pruža priliku da upoznaju. kritički sagledaju i prošire svoje znanje o pozorišnoj umjetnosti i pozorišnoj kritici.

Treći dan Festivala tradicionalno započinje okruglim stolom na kojem Dječiji žiri Festivala ima priliku da diskutuje o pozorišnim programima izvedenim prethodne noći, pronikne u srž i temu predstave, uputi komentar i kritiku, kao i da iz ugla glumaca i autora predstave dobije odgovore na svoje dileme i zapažanja.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” sa početkom u 19.30 časova, biće otvorena izložba likovnih radova na temu Baš je dobro dijete biti. Na izložbi će biti izloženi radovi učenika osnovnih škola, pristigli na literarno-likovnom konkursu koji je Kotorski festival pozorišta za djecu prethodnog mjeseca raspisao povodom obilježavanja 70. godina od rođenja našeg velikog pjesnika i prijatelja Festivala, Dragana Radulovića. Dodjela nagrada pobjednicima konkursa održaće se u subotu, 10. jula u Atrijumu Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Sa radom počinje i radionica Kolaž o ekologiji, nastala u saradnji sa NVO Naša akcija, a koja će trajati do samog kraja Festivala. Ova radionica ima za cilj da zdrave navike prema prirodi i resursima razvije u stil života i podstakne konstantnu brigu prema našem okruženju.

Danas će na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu u 20h na sceni Kulturnog centra “Nikola Đurković” biti izvedena premijera predstave “(Ne)pričaj mi bajke” autora Jelene Laban, Jelene Šestović, Pavla Prelevića i Stevana Vukovića, a u produkciji dramskog studija Prazan prostor, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Kotorskog festivala pozorišta za djecu.
Odrasli svijet je zaboravio da priča bajke, iako nas one pripremaju na realnost i surovost života. Baš kao i život, bajke su satkane od najfinijih svilenih končića koji se zapetljavaju i razmršavaju svuda oko nas. Hajde da probamo da zamislimo kako se sve mogu pričati bajke!

Za večerašnji program na Ljetnjoj pozornici, zakazano je izvođenje predstave “ROBOT”. Ova snažna priča o razlikama, netrpeljivosti ali i prijateljstvu, autora Davida Zuazole I Unia Teatr Niemozliwy, nastala je u koprodukciji Čilea i Poljske i uz podršku Ministarstva culture Republike Poljske.

Nampominjemo da su zbog smanjenog kapaciteta gledališta karte besplatne, a rezervacija obavezna.
Karte za đecu je moguće rezervisati putem broja 067 222 994, a potrebno ih je preuzeti najkasnije 30 minuta pred početak predstave.

Dobrodošli na 29. Kotorski festival pozorišta za djecu!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six − one =