Drugi dan Literitorije

 

 

Drugog dana, četvrtak, 26.april 2018 godine od 18h gost KIC-ovog regionalnog književnog festivala “Literitorija” biće rumunski pisac Kozmin Perca. Razgovor sa njim vodiće pjesnikinja Slađana Kavarić.

Istog dana od 20h, na temu “Između kultura”, književni kritičar Vladimir Arsenić govoriće sa piscima: Vladimirom Vojinovićem, Tanjom Mravak i Lejlom Kalamujić. Programi će se održati u sali DODEST.

Kozmin Perca (rum. Cosmin Perța) pjesnik, prozni pisac i esejista, rođen je 1982. u malom gradu, Višeu de Sus (Vișeu de Sus), na sjeveru Rumunije, okrug Maramureš. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Klužu, a magistarske i doktorske studije iz književnosti završio je na bukureštanskom univerzitetu. Objavio je pet zbirki pjesama, romane Teofil i drveni pas i Priče na kraju svijeta, kao i dvije zbirke kratke proze Dvije priče i Posjeta. Preko 200 njegovih djela objavljeno je u rumunskim i međunarodnim kulturnim časopisima. 

Slađana Kavarić rođena je 1991. u Podgorici. Objavila je zbirke poezije Sjećanje i Ljudi niotkuda (Žuta kornjača, 2016). Priče i poeziju objavljivala je u časopisima i portalima u zemlji i regionu. Koscenarista je filma o Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu, sa Brankom Baletićem. 

Vladimir Vojinović rođen je 1978. godine u Nikšiću. Objavio je četiri romana i knjigu pripovjedaka. Doktorirao iz oblasti crnogorske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Organizator je prvih zajedničkih nastupa crnogorskih izdavača na sajmovima knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu. Profesor je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, član Crnogorskoga PEN centra i predsjednik Društva crnogorskih izdavača. 

Tanja Mravak rođena je u Sinju 1974. Kratkim pričama osvojila je nagradu Ekran priče i Prozak, a priče su joj dva puta uvrštene u izbor najboljih hrvatskih priča. Zbirkom priča Moramo razgovarati, osvojila je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo 2010, nagradu Slavić za autorski prvijenac Društva hrvatskih književnika i posebno priznanje „Slobodne Dalmacije“ za kulturu. Dugogodišnja je učesnica festivala usmenog pripovijedanja Pričigin u Splitu. Kolumnistkinja je Jutarnjeg lista. 

Lejla Kalamujić rođena je 1980. godine u Sarajevu. Diplomirala na Odsjeku za filozofiju i sociologiju. Autorka je dvije zbirke priča Anatomija osmijeha  i Zovite me Esteban. Objavljuje prozu, eseje i kritike u časopisima i na web-portalima u BiH i regionu. Knjiga Zovite me Esteban dobila je nagradu „Edo Budiša“ za najbolju zbirku kratkih priča u 2015. godini, a bila je i u užem izboru kao BiH kandidat za Evropsku književnu nagradu 2016. godine.